Rouwende mensen bij een herdenking van de schietpartij in Orlando
NOS NieuwsAangepast

'Het spijt me', zegt vrouw van dader bloedbad in Orlando

Ze werd geslagen, geïntimideerd en wist naar eigen zeggen niets af van het naderende bloedbad. Dat zegt de echtgenote van Omar Mateen, de man die in juni 49 mensen doodschoot in een homoclub in de Amerikaanse stad Orlando.

De dertigjarige Noor Mateen heeft voor het eerst openlijk gesproken over haar huwelijk met de schutter. "Ik wist niet wat aan de hand was en keur zijn daden af. Het spijt me ontzettend wat er is gebeurd", zegt ze in een interview met de New York Times.

Gezwegen over FBI-onderzoek

De vrouw spreekt amper over de beweringen van Amerikaanse media dat ze geprobeerd had de aanslag te voorkomen. Ze mag van haar advocaten niets zeggen over het contact met de FBI. Justitie in de VS onderzoekt nog of de vrouw vervolgd zal worden.

De ellende leek nog zo ver weg toen de twee elkaar in 2011 leerden kennen. Dat was op een internetdatingsite en Noor dacht dat Omar alles was waarvan ze had gedroomd. Ze was niet religieus, zoals hij, maar dat was geen probleem.

Een foto die Omar Mateen op de sociaalnetwerksite Myspace zette

"Hij had een zachtmoedige geest", herinnert ze zich over haar man. Dat was tijdens de beginperiode van de relatie. De twee woonden samen. Omar werkte als beveiliger en Noor deed het huishouden. Na zes maanden kwam er volgens haar een einde aan de goede tijd.

Tijdens het winkelen voor babykleding werd Omar woest. Noor, die zwanger was, kreeg een harde stomp op haar schouder. "Dit blijft tussen jou en mij"", zei hij tegen zijn vrouw toen ze op weg naar haar ouders waren voor een familiebezoek. "Droog je tranen of het wordt alleen maar erger." De oorzaak van zijn woede is onbekend.

'Hoer'

Er was een codewoord dat Omar gebruikte als hij boos werd op zijn vrouw. Shar, wat staat voor het Arabische woord sharmuta, dat hoer of slet betekent. Hij sloeg haar, kneep haar keel dicht en bedreigde haar.

Omar had ook zijn eerste vrouw mishandeld, bleek al uit interviews met zijn ex-vrouw. "Als hij thuiskwam, sloeg hij me soms omdat ik de was niet had gedaan of zo", zei de Oezbeekse vrouw. Omar was met haar slechts enkele maanden getrouwd.

Er is geen bewijs dat ik je geslagen heb. En je hebt ook geen baan.

Omar Mateen

Noor durfde niet te scheiden van Omar. "Er is geen bewijs dat ik je geslagen heb", zei hij tegen zijn vrouw. "En je hebt ook geen baan."

Mevrouw Mateen wist dat haar echtgenoot soms naar video's keek van jihadisten. In 2013 en 2014 was er zelfs een onderzoek naar hem vanwege een mogelijke terreurconnectie, maar hij werd niet vervolgd. Ze zegt in het interview dat ze daarom niet dacht dat er iets ernstig aan de hand was.

Winkelen voor munitie

De vrouw geeft toe dat ze met haar man naar warenhuis Walmart was geweest voor munitie. Omar was regelmatig op de schietbaan te vinden. De echtgenote zegt dat ze geen idee had dat hij homoclub Pulse meerdere malen had verkend in de aanloop naar de schietpartij.

  • EPA
    Hulpverleners buiten de club.
  • AFP
    Forensisch experts onderzoeken de gayclub in Orlando waar een man 49 mensen doodschoot
  • Reuters
    Vrienden en familie van bezoekers van de gayclub in Orlando vinden steun bij elkaar

De nacht van het bloedbad kreeg zijn vrouw een sms'je van Omar. "Heb je gezien wat er is gebeurd?" Ze stuurde terug van niet. "Ik hou van je" was zijn laatste bericht.

Met een machinegeweer en een pistool had hij 49 mensen gedood in nachtclub Pulse. Tientallen mensen raakten gewond. Het is de dodelijkste schietpartij uit de recente geschiedenis van de Verenigde Staten die door één persoon is uitgevoerd.

Zelf homo

Het blijft gissen naar het motief van de schutter. Volgens vaste klanten en de eigenaar van de nachtclub was Omar zelf homo en regelmatig in Pulse te vinden. Volgens zijn ex-vrouw zou hij best homo geweest kunnen zijn, maar durfde hij daar in ieder geval niet voor uit te komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl