Protest tegen de arrestaties van Cumhuriyet-journalisten
NOS NieuwsAangepast

Hoofdredacteur Turkse oppositiekrant opgepakt

De politie in Turkije heeft de hoofdredacteur en een columnist van de oppositiekrant Cumhuriyet opgepakt. Dat gebeurde vanmorgen vroeg bij huiszoekingen. Het gaat om hoofdredacteur Murat Sabuncu en columnist Güray Öz.

Een rechter in Istanbul had een arrestatiebevel uitgevaardigd voor de twee, evenals voor 11 andere journalisten van de krant. Ze worden verdacht van terrorisme uit naam van de Koerdische PKK en de Gülenbeweging.

De vorige hoofdredacteur van Cumhuriyet was Can Dündar. Hij is veroordeeld tot zes jaar cel vanwege het openbaar maken van geheime staatsdocumenten. Tijdens een rechtszitting hierover werd hij voor de deur van de rechtbank beschoten. Hij is Turkije ontvlucht en verblijft op een geheime locatie in Europa.

Laatste bastion

Cumhuriyet is een van de weinige oppositiebladen die er nog over zijn in Turkije. Volgens correspondent Lucas Waagmeester zal deze zet van de regering daarom tot grote verontwaardiging kunnen leiden, binnen en buiten Turkije. "Cumhuriyet is een van de laatste bastions van regeringskritische media in Turkije. Het is een grote machtige krant; dit is echt dé krant van seculier Turkije, van de oude elite ook. Dat deze krant nu ook wordt aangepakt betekent dat er nu echt geen grenzen meer zijn bij het afbreken en stilleggen van oppositiemedia."

Waagmeester denkt dat de aanklacht van terrorisme veel Turken absurd in de oren zal klinken. "Cumhuriyet heeft juist vaak gewaarschuwd tegen de toenemende invloed van Gülen, zelfs lang voor premier Erdogan de beweging als vijand bestempelde."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl