NOS NieuwsAangepast

Koningspaar met rookceremonie ontvangen in Australië

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn hun staatsbezoek begonnen aan Australië. Ze werden in Perth verwelkomd met een traditionele rookceremonie. Bij de smoking ceremony worden plantenbladeren verbrand om kwade geesten te verdrijven.

Aboriginals heten koningspaar welkom

Na de ontvangst onthulde het koningspaar de Dirck Hartogh-schotel in het Western Australian Maritime Museum in Perth. De schotel werd in 1616 door VOC-schipper Dirck Hartogh achtergelaten. Hartogh was eigenlijk onderweg naar Azië, maar raakte van koers en ontdekte per toeval de Australische westkust. Als bewijs dat hij er was geweest, liet hij de tinnen schaal aan een paal spijkeren. Het Australische museum heeft de schotel in bruikleen van het Rijksmuseum.

De schotel heeft zijn beste tijd duidelijk gehad, zegt verslaggever Karin Alberts vanuit Australië. "Het ziet er niet uit. Het is in stukjes bij elkaar geplakt op een bord."

Verder staat vandaag een ontmoeting met de Nederlandse gemeenschap op het programma. De komende vijf dagen zijn er nog twee van zulke bijeenkomsten, zegt correspondent Robert Portier. "Mensen met Nederlandse roots konden zich aanmelden voor een ontmoeting. Daaruit zijn ongeveer duizend mensen gekozen."

Weinig aandacht

In de Australische media is nog weinig aandacht voor het staatsbezoek, zegt Portier. "Dat komt vooral doordat het koningspaar aan de westkust begint, terwijl de meeste grote steden aan de oostkust liggen. Voor de Australiërs wordt het pas woensdag interessant. Dan wordt onder anderen de Australische minister-president betrokken bij het bezoek."

Met het koningspaar is ook een handelsdelegatie meegereisd. "Europa is een belangrijke bron van investeringen voor Australië. Na China en Japan is de EU de grootste handelspartner", zegt Portier.

Het laatste Nederlandse staatsbezoek aan Australië was in 1988. Toen reisden koningin Beatrix en prins Claus twaalf dagen door het land.

Koning ziet wrak Batavia nu boven water
  • NOS
    Willem-Alexander en Máxima tijdens de rookceremonie in Perth
  • NOS
    Willem-Alexander en Máxima in Perth

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl