De KBX bij aankomst in Canada bij het staatsbezoek van 2015
NOS NieuwsAangepast

Kritiek op invliegen regeringstoestel voor staatsbezoek Australië

De Tweede Kamerfracties van de SP en GroenLinks zijn het er niet mee eens dat het regeringstoestel KBX in verband met een staatsbezoek aan Australië begin volgende maand leeg heen en terug vliegt.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima willen het toestel in Australië voor binnenlandse reizen gebruiken. De heen- en terugreis maken ze met een lijnvlucht.

Kwart miljoen euro

Volgens RTL Nieuws kost het heen en weer vliegen een kwart miljoen euro. De SP- en GroenLinks-fracties in de Tweede Kamer vinden dat zonde van het geld. GroenLinks maakt zich ook boos over de uitstoot van vervuilende stoffen die dat met zich meebrengt.

De Rijksvoorlichtingsdienst kan het door RTL genoemde bedrag niet bevestigen. De kosten passen volgens een woordvoerder binnen de begroting staatsbezoeken, die officieel onder Buitenlandse Zaken valt.

Tussenlandingen

Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst is het geen optie om gebruik te maken van lijnvluchten in Australië, omdat het drukke programma daarvoor geen ruimte biedt. "De kosten van het ter plekke inhuren van een vliegtuig zijn vergelijkbaar met de inzet van het regeringstoestel waarna om redenen van doelmatigheid en uitstraling is gekozen voor de inzet van het regeringstoestel", schrijft de RVD op zijn website.

Het regeringstoestel leent zich volgens de RVD ook niet voor de heen- en terugreis omdat het meerdere tussenlandingen moet maken om bij te tanken. De reis van Nederland naar Australië zou dan 2,5 dag gaan duren.

Hofhouding

Het gebeurt vaker dat het oranje-witte regeringsvliegtuig bij staats- of kennismakingsbezoeken wordt ingezet. Bijvoorbeeld bij de bezoeken aan Canada en de Verenigde Staten (2015) en het Caribisch deel van het Koninkrijk (2013). In de regel vliegt dan ook de hofhouding mee.

Bij het staatsbezoek aan China, vorig jaar, bleef het toestel in Nederland. Toen verbleef het gezelschap vrijwel de hele week in Peking en hoefden er bijna geen binnenlandse vluchten te worden gemaakt.

Het grootste deel van de tijd is het toestel beschikbaar voor het kabinet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl