Prinses Amalia wordt in 2021 18 jaar en krijgt dan een uitkering van zo'n 1,5 miljoen euro
NOS NieuwsAangepast

Rutte wil niet tornen aan uitkering Amalia

Premier Rutte is niet van plan om de toekomstige uitkering van kroonprinses Amalia van bijna 1,5 miljoen euro aan te passen. De premier stelt dat de Tweede Kamer enkele jaren geleden unaniem heeft ingestemd met het inkomen van leden van het Koninklijk Huis. Rutte is geïrriteerd over de opstelling van de Kamer, die vindt dat het bedrag te hoog is voor een student. Amalia krijgt de toelage vanaf haar achttiende.

"Ik vind het echt zwak, van geen niveau. Zo kunnen we niet werken", zei Rutte tijdens het debat over de begroting van de koning. Rutte vindt dat de Tweede Kamer de hand in eigen boezem moet steken en op zijn minst kan toegeven in 2008 met de regeling te hebben ingestemd. "Jullie moeten daarvoor ten minste de guts hebben."

Populisme

Rutte vindt dat hij de kroonprinses moet beschermen. "Ze kan nooit een andere baan krijgen. Ze kan er niets aan doen dat ze staatshoofd wordt." Hij ergert zich aan het beeld dat Kamerleden oproepen van de kroonprinses. "Dan zeggen jullie: 'ja, zo'n meisje, met tonnen aan zakgeld'.... Dat is puur populisme."

Volgens Rutte hebben de stevige woorden van de Kamerleden te maken met de nadere Tweede Kamerverkiezingen. De PvdA, PVV, SP, D66 en GroenLinks hebben vraagtekens gezet bij de hoogte van Amalia's toelage. De PVV was vandaag niet bij het debat.

VVD en PvdA over uitkering Amalia

Rutte weerspreekt dat hij de positie van koning Willem-Alexander beschadigt door onlangs op een persconferentie letterlijk te citeren uit een gesprek dat hij met de koning had over een mogelijke belastingdeal voor de Oranjes. "Het is mijn rol als minister-president de koning zo te beschermen. Anders was het beeld blijven hangen dat zij er wel van wisten. Dat was buitengewoon schadelijk geweest."

Rutte blijft erbij geen bewijzen te hebben gevonden voor een geheimzinnige deal, die ruim 40 jaar geleden door prins Bernhard, de grootvader van Willem-Alexander, zou zijn gesloten. Er komt wel een historisch onderzoek en dat kan voor de Tweede Kamer aanleiding zijn om het begrotingssysteem te veranderen.

Koning zwijgt over Oranje-debat

Koning Willem-Alexander wil zich niet uitlaten over de discussie die gevoerd wordt over het inkomen van het Koninklijk Huis. Op werkbezoek in Twente zei hij: "Ik denk dat het heel goed is de discussie daar te houden waar die hoort, in onze nationale vergaderzaal, het parlement, waar op dit moment gesproken wordt." Hij voegde eraan toe erg te genieten van het streekbezoek aan Noord-Oost Twente. "We zijn blij dat we hier mogen zijn."

Rutte: uitkering Amalia blijft zoals het is

De PvdA gaat een initiatiefwetsvoorstel maken om te regelen dat Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix over hun inkomen belasting gaan betalen. Een meerderheid van PvdA, D66, SP, PVV en GroenLinks wil dit al een jaar, maar het kabinet gaat het niet regelen. PvdA-Kamerlid Recourt vindt dat jammer, maar begrijpt het wel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl