Bergers bij de wrakstukken in Oekraïne in 2014
NOS NieuwsAangepast

Rusland overhandigt Nederland MH17-informatie

Rusland heeft gegevens over de MH17-ramp overhandigd aan de Nederlandse ambassadeur in Moskou. Volgens de Russen gaat het om de radarbeelden die ze beloofden over te dragen.

Minister Van der Steur maakte het nieuws bekend in een Kamerdebat over het strafrechtelijk onderzoek naar het neerhalen van de MH17. "Er is vanmiddag om drie uur Nederlandse tijd een pakket met informatie door het Russische Openbaar Ministerie aan de Nederlandse autoriteiten overhandigd," zei hij.

Radarbeelden

Het internationale onderzoeksteam JIT zal de gegevens bekijken en beoordelen of ze bruikbaar zijn voor het strafrechtelijk onderzoek, aldus Van der Steur. Dan zal ook duidelijk worden of het inderdaad gaat om de beloofde radarbeelden.

Van der Steur: Rusland heeft een pakket met informatie overhandigd

Vorige maand maakte het JIT bekend dat de MH17 is neergehaald door een Buk-raket van Russische makelij, die vanuit Rusland naar Oekraïne is gebracht.

Na de lancering ging het Buk-systeem terug naar Rusland. De lanceerplek was in handen van pro-Russische rebellen. Het onderzoeksteam sluit uit dat een vliegtuig de MH17 heeft neergehaald.

Rusland zegt niets met de MH17-ramp te maken te hebben. Hun eigen radarbeelden zouden uitwijzen dat het vliegtuig niet is neergeschoten vanaf grondgebied dat in handen was van pro-Russische rebellen. Eind september presenteerde Rusland deze radarbeelden van 17 juli 2014, die nu ook door het JIT beoordeeld kunnen worden.

CDA-Kamerlid Omtzigt is verbaasd dat Rusland nu na twee jaar de radarbeelden wel wil geven aan het Joint Investigation Team. De minister benadrukt dat het nog niet duidelijk is dat het pakket daadwerkelijk de radarbeelden bevat. "Ik wil waarschuwen voor speculatie. We weten het niet, dat moet het JIT beoordelen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl