Kees van der Staaij ANP

SGP en ChristenUnie hebben een motie van afkeuring ingediend tegen het kabinet. Ze zijn het zeer oneens met het plan van de ministers Schippers en Van der Steur om stervenshulp mogelijk te maken voor mensen die vinden dat hun leven voltooid is. 

Volgens SGP-leider Van der Staaij en ChristenUnie-Kamerlid Dik-Faber slaat het kabinet een weg in die het niet zou moeten ingaan, en moet het meer doen om het leven van kwetsbare mensen te beschermen.

Vooral bij de SGP is een motie van afkeuring een weinig gebruikt instrument. Van der Staaij zit ruim achttien jaar in de Kamer en hij heeft nog nooit zo'n motie ingediend. "Dit is geen debat zoals vele andere. Het gaat om een zaak om leven of dood."

Volgens Van der Staaij dreigt "een principiële wissel te worden omgezet" en is daarom een uitzonderlijke motie op zijn plaats. SGP en ChristenUnie vinden dat er in Nederland al een ruime euthanasiepraktijk is; daarover maken ze zich grote zorgen en verruiming gaat hun helemaal te ver. Bovendien adviseerde de commissie-Schnabel de wet niet aan te passen en ligt het gevaar van misbruik op de loer, vinden Van der Staaij en Dik-Faber.

Ook andere oppositiepartijen zijn zeer kritisch over het plan van het kabinet, maar geen van die partijen stemde voor de motie van afkeuring. Die werd dus verworpen, met alleen de steun van SGP en ChristenUnie.

SGP en ChristenUnie dienen motie van afkeuring in om stervenshulp

STER reclame