NOS NieuwsAangepast

Schippers: is dit niet een vorm van beschaving?

De overheid kan barmhartigheid tonen door ruimte te scheppen om op een waardige manier te sterven. Dat zei minister Schippers in het Kamerdebat over het plan van het kabinet om stervenshulp voor mensen met een voltooid leven toe te staan. "Is dat niet een vorm van beschaving?", vroeg Schippers zich af.

Ze benadrukte dat er nu mensen zijn die zo naar de dood verlangen dat ze soms "op brute en mensonwaardige wijze" een eind maken aan hun leven en dat het kabinet die groep tegemoet wil komen.

Fundamentele beslissing

Schippers zei dat het voor het kabinet een complexe afweging was. Schippers noemde het besluit van iemand om zijn leven als voltooid te beschouwen de meest fundamentele beslissing die een mens kan nemen. Ze zei dat het in het plan van het kabinet gaat om een "weloverwogen en duurzame wens, in vrijheid tot stand gekomen". Een in een opwelling gewenste dood, bijvoorbeeld vanwege liefdesverdriet of omdat iemand een geliefde heeft verloren, voldoet niet aan de voorwaarden. De minister benadrukte dat er objectieve maatstaven komen.

Een groot deel van de oppositie is zeer kritisch over het voorstel van het kabinet en verwijst naar de commissie-Schnabel. Die vindt dat de wet niet hoeft te worden veranderd.

Schippers bestreed dat het kabinet voor de troepen uitloopt. Volgens haar is er in de samenleving juist steun voor het idee om onder deze omstandigheden "invulling te geven aan het recht van zelfbeschikking".

Perspectief

Ze zei dat het ook mogelijk is dat mensen eerst niet verder willen leven, maar na een gesprek met de ingeschakelde professionals toch nieuw perspectief zien. En volgens haar zijn er ook mensen die het zo'n geruststellende gedachte vinden dat ze ooit geholpen kunnen worden om een eind aan hun leven te maken, dat ze daar helemaal niet aan toekomen.

De minister noemde het advies van Schnabel waardevol, maar het kabinet is uiteindelijk tot een ander standpunt gekomen. "Als je een commissie instelt, ben je niet automatisch gehouden dat hele advies over te nemen. In een democratie nemen kabinet en fracties zelf een standpunt in."

Schippers: stervenshulp niet 'zomaar', strikte voorwaarden

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl