het Internationaal Strafhof in Den Haag
NOS NieuwsAangepast

Ook Gambia trekt zich terug uit Internationaal Strafhof

Gambia trekt zich terug uit het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. De Gambiaanse minister van Informatie maakte dat bekend op de staatstelevisie.

Het land neemt dit besluit, net als eerder deze maand Zuid-Afrika en Burundi, omdat het vindt dat het Strafhof partijdig is. Sinds de oprichting van het tribunaal in 2002 zijn alleen Afrikanen voor het hof gedaagd.

"Deze actie wordt veroorzaakt door het ICC. Het ICC zou moeten staan voor International Crime Court, maar kan beter 'International Caucasian Court voor het voor schut zetten en vervolgen van gekleurde mensen' worden genoemd", zei de minister. Caucasian betekent blank.

Volkerenmoord

"Er zijn minstens dertig westerse landen die oorlogsmisdaden hebben begaan tegen onafhankelijke soevereine staten en hun burgers. Maar geen enkele westerse burger werd hiervoor veroordeeld." Het West-Afrikaanse land vroeg het Strafhof eerder om de dood te onderzoeken van veel Afrikaanse migranten op de Middellandse Zee.

Het tribunaal richt zich op de vervolging van volkerenmoord, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden.

Een land dat uit het ICC wil stappen, moet een verzoek daartoe indienen bij de secretaris-generaal van de VN. Pas een jaar later kan een land het hof officieel verlaten. Ook Kenia denkt na over het terugtrekken uit het ICC.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl