NOS NieuwsAangepast

Senaat stemt na maanden oponthoud voor aangepaste Mediawet

De nieuwe Mediawet van staatssecretaris Dekker kan na maanden oponthoud in werking treden. De Eerste Kamer heeft vanmiddag ingestemd met het stevig aangepaste plan van Dekker voor een nieuw mediabeleid.

Dekker kondigde in 2014 een grootschalige wijziging van de publieke omroep aan. Radio- en televisieprogramma's mochten geen 'plat amusement' meer uitzenden om zich beter te onderscheiden van commerciële zenders. De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) kreeg ook veel meer te zeggen over wat er uitgezonden mocht worden .

Plat amusement

De kritiek brak al snel los over de vraag wat nu precies plat amusement is. Dekker wist de wet in oktober 2015 nog wel door de Tweede Kamer te krijgen, maar in de Eerste Kamer brandde de discussie pas goed los.

De senatoren vreesden onder meer een veel te grote invloed van de NPO, die ook kon bepalen welke presentatoren op het scherm te zien zijn. Ook moest voorkomen worden dat de politiek partijgenoten kon benoemen in belangrijke omroepfuncties. Dekker vreesde dat zijn complete wet afgeschoten zou worden en beloofde aanpassingen.

De aanpassingen waren alleen dermate ingrijpend, dat Dekker beloofde een 'reparatiewet' te maken. Door deze belofte wilde de Senaat in maart wel in principe instemmen.

De uiteindelijke reparatiewet kreeg vandaag de steun van regeringspartijen VVD en PvdA en oppositiepartijen SGP, ChristenUnie, CDA, GroenLinks, D66 en OSF.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl