VVD-staatssecretaris Dekker moet de kritische partijen in de Eerste Kamer overtuigen van zijn mediawet
NOS Nieuws

Mediawet Dekker zal stranden in Eerste Kamer

De Mediawet van staatssecretaris Dekker, met daarin het nieuwe omroep- en programmabeleid, haalt het niet in de Eerste Kamer. Dekker moet zijn wet op verschillende punten aanpassen om steun van voldoende senatoren te krijgen.

Bronnen melden aan de NOS dat Dekker in gesprek is met de verschillende fracties om hun wensen te inventariseren.

Invloed

Al eerder werd duidelijk dat PvdA, CDA, ChristenUnie en 50Plus grote bezwaren hebben tegen de directe aansturing van de omroepen door de NPO, en de invloed van de overheid daarop. De drie christelijke partijen CDA, ChristenUnie en SGP vinden ook de inhoudelijke invloed van de NPO op individuele omroepen en hun programma's te groot.

Verder leven in de Eerste en Tweede Kamer bezwaren tegen de benoeming van drie VVD'ers bij de NPO door VVD-staatssecretaris Dekker. De partijen zijn bang dat de politieke onafhankelijkheid van de publieke omroep in gevaar komt. Zij stellen bovendien dat de benoeming van VVD'er Bruno Bruins in de Raad van Bestuur niet rechtsgeldig is.

Niet genoeg

Dekker heeft de partijen verschillende toezeggingen gedaan. Zo heeft hij beloofd dat in de toekomst de minister geen rol meer heeft bij benoemingen van het bestuur van de NPO en de regionale omroep. Hij rekende erop in het debat van 1 maart met de Eerste Kamer een akkoord te kunnen bereiken.

Maar de betrokken partijen vinden de toezeggingen niet genoeg, vertellen zij aan de NOS. Zij willen niet de wet eerst goedkeuren en vervolgens afwachten of Dekker zijn toezeggingen nakomt. Dat betekent dat de staatssecretaris zijn wet moet wijzigen. Die moet eerst weer worden goedgekeurd door de Tweede Kamer voordat hij naar de Eerste Kamer kan.

Dekker zou wel bereid zijn de benoemingen bij de publieke omroep aan te passen, maar of hij echt de invloed van de NPO op de omroepen verkleint, is maar de vraag. Dat is namelijk een van de pijlers van zijn mediabeleid.

Zonder de steun van CDA is het volstrekt onzeker of de aangepaste wet in de Eerste Kamer een meerderheid haalt. Het CDA houdt waarschijnlijk tot het laatste moment in het midden of de partij kan instemmen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl