Staatssecretaris Dekker in de Eerste Kamer bij de behandeling van de Mediawet
NOS Nieuws

Parlement bezorgd over benoeming VVD'ers bij publieke omroep

De Tweede Kamer maakt zich zorgen over drie benoemingen bij de NPO door VVD-staatssecretaris Dekker van Mediazaken. Alle drie de benoemden zijn VVD'ers. De partijen zijn bang dat de politieke onafhankelijkheid van de publieke omroep in gevaar komt en zeggen dat een van de benoemingen niet rechtsgeldig is.

De kwestie bracht staatssecretaris Dekker al in de problemen in de Eerste Kamer, bij de behandeling van de Mediawet. Die werd hierdoor uitgesteld tot 1 maart.

PvdA-Eerste Kamerlid Sent benadrukt dat voor haar niet meespeelt dat Dekker en Bruins allebei VVD'ers zijn. "Dat hoort naar mijn mening niet bij de Eerste Kamer. Daar mag de Tweede Kamer iets over zeggen.”

Dinsdag gaan verschillende fracties in de Tweede Kamer zich hierover beraden. Dat zijn PvdA, CDA, 50Plus, SP, ChristenUnie en D66, die samen een meerderheid van 77 zetels hebben.

Drie VVD'ers

In korte tijd werden de drie VVD'ers met goedkeuring van Dekker benoemd. Op 1 juli 2014 werd de Amsterdamse wethouder Eric van der Burg benoemd tot voorzitter van de Raad van Toezicht van omroep NTR.

Commissaris van de koning Clemens Cornielje, lid van de integriteitscommissie van de VVD, werd in 2015 lid van de benoemingsadviescommissie van de NPO.

Eind november 2015 werd na advies van deze commissie oud-wethouder van Den Haag Bruno Bruins benoemd tot voorzitter van de Raad van Toezicht van de NPO. Bruins is ook voorzitter van de Raad van Bestuur van het UWV, de uitkeringsinstantie van onder meer de Ziektewet en de WW.

Niet rechtsgeldig

De benoeming van Bruins is volgens genoemde partijen in de Eerste Kamer niet rechtsgeldig. Bruins werkt als baas van het UWV "onder het gezag" van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Minister Asscher moet regelmatig verantwoording afleggen over het UWV.

PvdA-Eerste Kamerlid Sent: "In de Mediawet staat dat lid zijn van de Raad van Toezicht niet kan samengaan met een dienstbetrekking bij een instelling die onder de verantwoordelijkheid van een minister valt. Het UWV valt onder de verantwoordelijkheid van een minister."

De senatoren baseren zich op de adviezen van verschillende juridische deskundigen, maar kunnen zelf de benoeming niet terugdraaien.

Dat kan staatssecretaris Dekker wel, maar die is dat niet van plan. Hij zegt dat alles op een nette manier en met een open en transparante procedure is gegaan. Dekker zegt dat het UWV juridisch gezien een zelfstandige organisatie is en dat Bruins niet onder de invloed van de politiek staat.

Dekker: Bruins moet blijven, procedure ging heel netjes

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl