NOS NieuwsAangepast

Samsom: fracties GroenLinks en PvdA kunnen fuseren

PvdA-leider Diederik Samsom wil dat GroenLinks en PvdA na de verkiezingen samen opgaan in één fractie. Maar GroenLinks-leider Jesse Klaver vindt dat te ver gaan.

Samsom reageerde in Nieuwsuur met zijn pleidooi op de oproep van Klaver tot meer linkse samenwerking. Klaver zei eerder vanavond dat GroenLinks, PvdA, SP en D66 voor en na de verkiezingen moeten vasthouden aan hun progressieve principes en dat dan geen enkele coalitie om de vier partijen heen kan.

Van Ojik

Samsom benadrukte dat hij met Klavers voorganger Van Ojik al gesproken heeft over een gezamenlijke fractie. "We spraken veel over verdergaande samenwerking, en dan zou je kunnen denken aan de mogelijkheid om na de verkiezingen samen één fractie te vormen."

PvdA en GroenLinks zouden dan wel verschillende partijen moeten blijven met een eigen verkiezingsprogramma. Samsom zei in Nieuwsuur dat Klaver wel wil samenwerken, maar dat hij tegen een gezamenlijke fractie is.

Klaver beaamt dat. Hij benadrukte in hetzelfde programma dat er geen afspraken zijn gemaakt over één fractie, ook niet met zijn voorganger. "Fuseren vind ik geen optie. We willen niet één sterke linkse partij. We hebben vier sterke progressieve partijen nodig om de macht van rechts te breken." Maar Klaver herhaalde dat hij graag wil praten over progressieve samenwerking.

Progressieve volkspartij

Samsom filosofeerde over het idee om een begin te maken met een progressieve volkspartij. "En dan zouden PvdA en GroenLinks dat samen ook kunnen zijn. Maar ik respecteer dat Klaver een ander idee heeft over hoe je na de verkiezingen samenwerkt."

Volgens Samsom lijken de verkiezingsprogramma's van PvdA en GroenLinks erg op elkaar, ook zonder dat dat was afgestemd.

Hoe haalbaar is de linkse samenwerking?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl