GroenLinks-voorman Jesse Klaver
NOS NieuwsAangepast

Klaver pleit voor progressieve samenwerking

GroenLinks wil meer linkse samenwerking. Op een bijeenkomst in Eindhoven pleitte partijleider Jesse Klaver ervoor dat GroenLinks, PvdA, SP en D66 voor en na de verkiezingen vasthouden aan hun progressieve principes.

Hij erkende dat er verschillen zijn tussen de partijen, maar hij benadrukte de "principiële overeenkomsten". Als de progressieve partijen daaraan vasthouden, kunnen ze volgens Klaver een machtsblok vormen.

"Dan maakt niet rechts, maar maken wij samen de economische agenda van ons land." Volgens Klaver willen de vier partijen allemaal de ongelijkheid terugdringen, de kansen van kinderen vergroten, de marktwerking in de zorg verminderen, de economie vergroenen en de flexibilisering van de arbeidsmarkt stoppen.

Hart van het kabinet

GroenLinks denkt dat geen enkele coalitie om de progressieve vier heen kan, ook als die bij de verkiezingen van 15 maart geen meerderheid halen. Klaver voegde eraan toe dat de VVD niet zonder een progressieve partij kan regeren, maar dat de vier samen het hart van een nieuw kabinet zouden kunnen vormen, zonder de VVD.

De GroenLinks-leider zei verder dat linkse partijen de afgelopen dertig jaar vooral aan de regering wilden deelnemen om het beleid een klein beetje minder rechts te maken. Volgens hem getuigde dat niet van ambitie, maar van armoede en moet 2017 een keerpunt worden.

Andere partijen reageren niet meteen enthousiast op de oproep van Klaver. De SP verwijst bijvoorbeeld naar 2012, toen de PvdA na de verkiezingen met de VVD in zee ging. Volgens D66 wil GroenLinks alleen met D66 samenwerken als die laatste partij haar principes aanpast. PvdA-leider Samsom wil wél praten over samenwerking. Hij ziet zelfs wel wat in een gezamenlijke fractie met GroenLinks.

Klaver: progressieven moeten samenwerken

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl