NOS NieuwsAangepast

VVD'er Zijlstra vindt afschaffen Zwarte Piet 'domme zet'

Halbe Zijlstra (VVD): "Laat zwarte piet voortbestaan"

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra heeft geen goed woord over voor de aanpassing van Zwarte Piet bij RTL. De zender maakte vanochtend bekend dat er het komende sinterklaasseizoen geen plaats meer is voor Zwarte Piet en dat hij vervangen wordt door een 'Schoorsteenpiet', met wat zwarte vegen op het gezicht.

Zijlstra noemt dat in een VVD-filmpje een heel domme zet. "Sinterklaas én Zwarte Piet horen bij een kinderfeest. Gun de kinderen hun feest en laat Zwarte Piet gewoon voortbestaan", zegt de fractievoorzitter op het Binnenhof.

"Vermoorden"

Voor de camera van RTL Nieuws benadrukte Zijlstra later dat hij vooral moeite heeft met de abrupte wijziging van RTL. "Als je dingen wil veranderen, doe dat dan geleidelijk", zei hij. "En niet op de manier waarop RTL het doet. Daarmee vermoord je het Sinterklaasfeest."

De discussie over de kleur van Zwarte Piet laaide deze maand weer op, na een pleidooi van Kinderombudsvrouw Kalverboer voor aanpassing van Zwarte Piet. Ze werd naar aanleiding daarvan tientallen keren bedreigd. Meerdere politieke partijen die bij de discussie over Zwarte Piet betrokken zijn, riepen daarna op tot kalmte en een beschaafde en respectvolle dialoog.

Het Sinterklaasjournaal van de NTR wil nog niet verklappen of er veranderingen zijn doorgevoerd. De eerste uitzending is op 9 november.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl