NOS Nieuws

Asscher en anderen: respectvolle dialoog over Zwarte Piet

Verschillende partijen die bij de discussie over Zwarte Piet betrokken zijn, roepen op tot kalmte en een beschaafde en respectvolle dialoog. Vanmiddag had minister Asscher bezoek van een groot aantal organisaties, die op de een of andere manier iets met Sinterklaas en zijn Pieten te maken hebben. Asscher had al vaker van dat soort bijeenkomsten georganiseerd.

In een gezamenlijke verklaring staat dat de partijen afstand doen van elke vorm van bedreiging, geweld, polarisatie en agressie. Verder zeggen de ondertekenaars dat ze het belang van het kind centraal stellen en dat ze ernaar streven Sinterklaas een feest voor alle kinderen te laten zijn.

De verklaring is ondertekend door onder meer het Sint Nicolaas Genootschap Nederland, de Stichting Sinterklaasintocht Amsterdam, het Surinaams Inspraak Orgaan, het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland, RTL en de gemeente Maassluis. In die laatste plaats is dit jaar de landelijke intocht van de Sint. De NTR, de omroep van het Sinterklaasjournaal, was wel uitgenodigd, maar deed niet mee aan het overleg.

Afgelopen vrijdag pleitte Kinderombudsvrouw Kalverboer voor aanpassing van Zwarte Piet en ze werd naar aanleiding daarvan tientallen keren bedreigd. Het ministerie van Sociale Zaken benadrukt dat de bijeenkomst van vandaag al voor vrijdag was gepland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl