AFP

"Je kan zien dat er hier flink gebombardeerd is", zegt correspondent Sander van Hoorn. Hij is bij een van de voorste gevechtslinies bij de Iraakse stad Mosul, waar gisteren de strijd is losgebarsten. "Er hangen hier verschillende rookpluimen, sommige dichtbij, andere verder weg. En je hoort de bommenwerpers in de verte vliegen."

Van Hoorn is aan de Koerdische kant van het front, ten noordoosten van Mosul. De Koerdische strijders veroveren het ene na het andere dorpje. Zo'n aanval gaat vrij makkelijk, vertellen ze aan Van Hoorn. Maar eenmaal in het dorp zelf, zijn ze al een paar keer aangevallen door zelfmoordenaars. Ook na de gevechten moeten ze dus nog goed opletten.

De opmars van de coalitie die tegen IS vecht gaat niet heel snel. Dat komt onder meer doordat IS overal bermbommen heeft neergelegd, die eerst onschadelijk moeten worden gemaakt. Dat maakt de weg naar Mosul een stuk moeilijker begaanbaar, letterlijk en figuurlijk.

Grote gepantserde shovels leggen aarden muren aan langs de weg. Ze creëren daarmee een natuurlijke bescherming tegen aanvallen van IS. Als het front opschuift, gaan de shovels mee, om nieuwe barricades op te werpen. 

Niets aan de hand

Ondertussen probeert IS te doen alsof er niets aan de hand is. Op een filmpje, gemaakt door de terreurbeweging, is te zien dat het rustig is in Mosul. Maar of de beelden ook recent zijn opgenomen, is onduidelijk.

"Al die nieuwszenders liegen", zegt een man in het propagandafilmpje. "Het zijn leugenaars." Er wordt volgens hem helemaal niet gevochten rond de stad. Het is rustig, zegt hij, het is veilig en het leven in Mosul gaat zijn gangetje.

'Het is hier in Mosul zelfs beter dan normaal'

STER reclame