Vanaf maandag heet de school het Lyceum Kralingen.
NOS Nieuws

Vermeende 'Gülen-school' wijzigt naam

Het Cosmicus College in Rotterdam verandert zijn naam in Lyceum Kralingen, omdat de school niet meer geassocieerd wil worden met Fethullah Gülen. Na de couppoging in Turkije schreven tientallen scholieren zich uit bij de school omdat die gelieerd zou zijn aan de Turkse geestelijke. Een naamsverandering moet het imago van de middelbare school wijzigen.

De school werd tien jaar geleden gesticht door de aan Gülen gelieerde stichting Cosmicus en richtte zich op scholieren met een islamitische achtergrond. Vijf jaar geleden werden de banden met die organisatie al verbroken; de school wilde zich richten op een breder publiek. De school behield zijn naam, omdat die als 'goed' bekendstond in de buurt, vertelt een woordvoerder.

Gedachtegoed

Nu verandert de school de naam onder invloed van de "huidige politieke omstandigheden". Omdat de school veelvuldig in de media kwam, stond hij meer en meer bekend als Gülenschool, zegt de woordvoerder. "Als school dragen wij het gedachtegoed van de Gülen-beweging helemaal niet uit", zegt de woordvoerder.

Gülen wordt door de regering van de Turkse president verantwoordelijk gehouden voor de couppoging in juli. De geestelijke, die in Amerika verblijft, zegt niets met de staatsgreep te maken te hebben.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl