De Cosmicus-school in Rotterdam staat onder veel Turkse Nederlanders te boek als een Gülen-school Robert Bas / NOS

De afgelopen weken zijn 588 leerlingen uitgeschreven bij negen scholen die bekend zijn als 'Gülen-scholen', schrijft Trouw op basis van eigen onderzoek. Het gaat om ongeveer een vijfde van alle leerlingen. 

De negen scholen die te boek staan als 'Gülen-school' staan in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Zaandam, Purmerend en Arnhem. Het gaat om twee middelbare scholen en zeven basisscholen. 

De uitschrijvingen volgen op de mislukte staatsgreep in Turkije van 15 juli. De Turkse regering stelt de beweging van de geestelijke Fethullah Gülen verantwoordelijk. Turkije bestempelt Gülen als een terreurorganisatie vergelijkbaar met de PKK en IS. Sinds de mislukte coup zijn niet alleen in Turkije de spanningen opgelopen, ook binnen de Turks-Nederlandse gemeenschap is onrust ontstaan. 

Geen boetes

De PO-raad zegt in Trouw dat zo veel uitschrijvingen in zo'n korte tijd ongekend is. De PO-raad maakt zich naar eigen zeggen zorgen over "de continuïteit van het onderwijs" voor de leerlingen. De meeste kinderen die zijn uitgeschreven gaan inmiddels naar een andere school, maar voor ten minste 76 leerlingen geldt dat niet. De meesten daarvan wonen in Amsterdam (62). Boetes voor leerplichtverzuim zijn vooralsnog niet uitgedeeld. 

De leegloop voelen scholen ook in hun portemonnee. Scholen krijgen subsidie op basis van het aantal leerlingen. 

STER reclame