'Gemeente moet gaan praten met ouders Gülen-school'
De gemeente Zaanstad moet in gesprek met Turkse ouders die hun kinderen gisteren niet naar school hebben gestuurd, vindt PvdA-raadslid Eylem Koseoglu. 29 kinderen kwamen ondanks de leerplicht niet opdagen op de eerste dag van het nieuwe schooljaar.
Koseoglu zegt dat de kinderen ingeschreven stonden bij een Gülen-basisschool in Zaandam. Sinds de couppoging in Turkije van vorige maand liggen die scholen binnen de Turkse gemeenschap gevoelig.
De geestelijke Fethullah Gülen wordt door de Turkse regering gezien als het brein achter de staatsgreep. Sommige ouders willen daarom niet dat hun kinderen naar een Gülen-school gaan. Anderen hebben niets tegen Gülen, maar vinden het vervelend dat de islamitische school een politiek stempel heeft gekregen door de ophef.
Onderwijswethouder Dik Emmer van Zaanstad zegt tegen de regionale omroep NH dat hij niet had verwacht dat een conflict in Turkije gevolgen zou hebben voor de scholen in zijn gemeente.
"Het zijn de kinderen waar ik mij het meeste zorgen om maak. Kinderen gaan op vakantie, nemen met een knuffel afscheid van de juf en nu opeens zitten ze op een andere school", zegt Emmer.
Andere steden
Gisteren werd al duidelijk dat 120 kinderen deze zomer zijn uitgeschreven bij de school in Zaandam.
Ook in andere steden spelen vergelijkbare situaties. Zo zijn in Amsterdam gisteren 150 leerlingen van twee scholen thuisgehouden. En in Rotterdam zijn 100 leerlingen uitgeschreven bij twee scholen die in verband worden gebracht met Gülen.