Basisschool De Roos in Zaandam
NOS Nieuws

120 kinderen uitgeschreven bij 'Gülen-school' in Zaandam

In Zaandam zijn 120 kinderen uitgeschreven bij de islamitische basisschool De Roos. Het "overgrote merendeel" van die kinderen is van Turkse afkomst, zegt de gemeente. De Roos wordt gezien als een school die is gelieerd aan de geestelijke Fethullah Gülen.

Voor de schoolvakantie telde De Roos 403 leerlingen. Het verschil kan dus deels worden verklaard door de keuze van Turkse ouders hun kinderen er weg te halen.

De ouders kregen de mogelijkheid een voorkeur uit te spreken voor een andere school. In de meeste gevallen zijn de kinderen geplaatst op de school van voorkeur.

Er zijn ook nog twaalf leerlingen die vandaag op de eerste schooldag niet kwamen opdagen. Het kan zijn dat hun ouders hen hebben thuisgehouden, dat ze nog niet terug zijn vakantie, of dat de ouders nog bezig zijn met een overschrijving. De leerplichtambtenaren van de gemeente gaan daar achteraan met huisbezoeken of ze sturen een brief.

'Adequaat onderwijs'

De gemeente wil overigens niet spreken van een Gülen-school. "Wij beschouwen het als een islamitische basisschool die goed en adequaat onderwijs geeft."

De Roos wil zelf niet reageren op de uitschrijvingen.

Er zijn op de basisschool ook ouders met een niet-Turkse achtergrond die hun kind van school hebben gehaald. "Een Somalische vrouw bijvoorbeeld zei dat ze haar kind naar een andere school wil sturen vanwege de spanningen in de Turkse gemeenschap", zegt een gemeentewoordvoerder.

Beveiliging

Er deden zich vanmorgen op de eerste dag na de vakantie geen ongeregeldheden voor bij de school in Zaandam. Uit voorzorg stonden bij de school, volgens het Noordhollands Dagblad, vier beveiligers en twee politieagenten bij het schoolplein.

Aanleiding voor de controverse rond de scholen die in verband worden gebracht met Gülen is de beschuldiging van de Turkse president Erdogan dat Fethullah Gülen en diens aanhangers achter de mislukte coup zitten van 15 juli.

Onder de leerlingen van basisschool De Roos in Zaandam zijn ook kinderen van Marokkaanse afkomst. Hun ouders zien voorlopig geen reden om de kinderen van school te halen, schrijft het Noordhollands Dagblad. In de gemeente Zaanstad heeft 8 procent van de inwoners een Turkse achtergrond.

Negen scholen

In Nederland worden negen scholen in verband gebracht met Gülen. Ze staan in Rotterdam, Arnhem, Den Haag, Amsterdam en Zaandam. Formeel heeft Gülen geen scholen in Nederland. Aanhangers benadrukken steevast dat Gülen geen organisatie-structuur heeft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl