Veel ouders hebben hun kinderen de eerste schooldag thuisgehouden
NOS Nieuws

150 leerlingen van Amsterdamse 'Gülen-scholen' thuisgehouden

Bij twee basisscholen in Amsterdam die in verband worden gebracht met de Gülen-beweging worden leerlingen massaal thuisgehouden. Een woordvoerster van de gemeente Amsterdam zegt dat er vandaag ongeveer 150 leerlingen niet op school zijn verschenen. Het gaat om ongeveer honderd van de vierhonderd leerlingen van de Witte Tulp en vijftig van de 125 leerlingen van het Cosmicus Impuls.

Leerplichtambtenaren gaan alle ouders die hun kinderen thuishouden bezoeken. Dat is een standaardprocedure bij het wegblijven van leerlingen.

De gemeente vermoedt dat veel ouders overwegen om hun kinderen op andere scholen in te schrijven of dat ze hun kind deze eerste schooldag voor de zekerheid even thuishouden. Hoeveel kinderen er daadwerkelijk van de twee scholen worden uitgeschreven is vooralsnog onduidelijk.

Couppoging

Het wegblijven van de leerlingen houdt vermoedelijk verband met de couppoging in Turkije en de grimmige sfeer die is ontstaan in de Turkse gemeenschap tussen aanhangers van president Erdogan en aanhangers van geestelijk leider Fethullah Gülen. De laatste wordt door Erdogan verantwoordelijk gehouden voor de putsch.

Beide scholen geven geen informatie over uitschrijvingen. "We voeren vandaag en morgen veel gesprekken met ouders", zegt een woordvoerder van basisschool de Witte Tulp. "Niet alle ouders die een gesprek aanvragen, zullen hun kind van school halen. Bovendien moeten kinderen eerst op een andere school zijn ingeschreven, voordat wij ze mogen uitschrijven. Over een of twee dagen weten we meer."

Rotterdam

In Rotterdam zijn bij aanvang van het schooljaar 50 leerlingen van basisschool Cosmicus uitgeschreven en 50 bij het Cosmicus College. Ook deze scholen worden in verband worden gebracht met Gülen. De leerlingen zijn nu ingeschreven bij andere scholen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl