Moeders halen kinderen van 'Gülen-school': zo denken veel meer ouders
"We hebben niets tegen de leerkrachten en ook niets tegen de manier van lesgeven. Wij willen gewoon niet dat onze kinderen op een Gülen-school zitten", zegt een van de moeders die hun kind van basisschool De Roos in Zaandam hebben uitgeschreven.
De Roos wordt gezien als een school die is gelieerd aan de geestelijke Fethullah Gülen. Vandaag werd bekend dat 120 kinderen zijn uitgeschreven door hun ouders. De Roos wilde zelf niet reageren op de uitschrijvingen.
"Je kan niet zomaar toekijken wat er gebeurt in Turkije en dan toch nog je kind naar een Gülen-school sturen", gaat een andere moeder verder. Zij doelt op de couppoging van anderhalve maand geleden, waarvan Gülen als aanstichter wordt aangewezen door president Erdogan. "Wij zien hem inderdaad als de man achter de couppoging."
Niet veilig
Volgens de moeders is het op De Roos niet veilig genoeg voor hun kinderen. "Bij Gülen-school De Witte Tulp zijn laatst de ramen bekogeld. Als ik mijn kind 's ochtends naar school breng en naar mijn werk ga, dan wil ik wel een veilig gevoel hebben. Nu heb ik dat helemaal niet."
Dat beaamt de andere moeder. "En zo denken niet alleen wij, maar iedereen."
Ook voorzitter Erdal van Cosmicus, een stichting achter aan Gülen gelieerde scholen, heeft dit vaker als reden voor afmelding gehoord. "Ik snap het gewoon niet. Ik hoor van directeuren van Cosmicus-scholen dat mensen huilend voor hun neus staan. En dat ze zeggen: 'ik ben blij met het onderwijs en ik heb geen enkele reden om mijn kind hier uit te schrijven, maar de druk van de mensen om mij heen is zo groot dat ik wel moet'."
Schadevergoeding
Beide moeders hebben een brief gekregen van De Roos. Een moeder werd gesommeerd om een schadevergoeding te betalen. "Ze zeggen dat ik schade heb aangericht, omdat ik een whatsapp-groep heb gecreëerd om met ouders over de situatie te praten. In die groep bleek toen dat meerdere ouders hun kinderen niet meer op de school wilden."
Maar die schadevergoeding van 35.000 euro gaat ze niet betalen. "Ik ben vrij om mijn kind van die school weg te halen, dus ik betaal niet."
Een van de moeders heeft haar kind bij een openbare basisschool ingeschreven, de ander bij een christelijke school. "Ik wil gewoon geen kind op een school die zo afhankelijk is van organisaties of instellingen. Het heeft niets te maken met de kwaliteit van het onderwijs."
Niet alleen in Zaandam zijn veel leerlingen afwezig, ook in Amsterdam zijn vandaag veel scholieren niet op komen dagen. Op De Witte Tulp bleven honderd van de vierhonderd leerlingen weg en op Cosmicus Impuls vijftig van de 125. Ook die scholen wilden niet inhoudelijk reageren.
"Heel heftig", vindt de Amsterdamse wethouder van Onderwijs Simone Kukenheim het vertrek van de kinderen. Volgens haar hebben de afmeldingen niet alleen met de veiligheid te maken. "Veel ouders vertellen me ook dat ze geen directe dreiging voelen, maar dat ze deze keuze maken voor als ze in de toekomst weer eens naar Turkije reizen. Dan willen ze geen problemen krijgen."
Leerplichtig
Kukenheim noemt de situatie heel zwaar voor de scholen. "Ze zitten in een heel lastig parket." Om te voorkomen dat de situatie verergert, zijn er veel leerplichtambtenaren ingezet die bij de gezinnen langsgaan. "Zij vragen de reden voor de afwezigheid en vertellen dat kinderen leerplichtig zijn."
In Nederland worden negen scholen gezien als Gülen-scholen. Ze staan in Rotterdam, Arnhem, Den Haag, Amsterdam en Zaandam.