Lodewijk Asscher
NOS NieuwsAangepast

Asscher doet het: hij wil PvdA-lijsttrekker worden

Lodewijk Asscher heeft een beslissing genomen: hij wil lijsttrekker worden van de PvdA. Bronnen in Den Haag melden aan de NOS dat hij het wil opnemen tegen de huidige partijleider Diederik Samsom. Ook Kamerlid Jacques Monasch stelde zich vandaag kandidaat.

Asscher, nu nog minister van Sociale Zaken en vice-premier, heeft lang nagedacht. Hij wil aanstaande maandag een toelichting geven op zijn kandidatuur.

Verschillende leden van de PvdA hebben er bij Asscher op aangedrongen om zich beschikbaar te stellen. Vanmorgen nog schreef een groep lokale PvdA-bestuurders een open brief in de Volkskrant met die strekking.

Verschil maken

"Nederland heeft behoefte aan een leider als Asscher, die heeft bewezen dat hij zelfs in moeilijke tijden - en in een ongemakkelijk kabinet - het verschil kon maken", schreven de wethouders en fractievoorzitters.

Asscher zelf wil nog steeds niets zeggen over zijn kandidatuur. Opgewacht door journalisten zei hij dat hij nog altijd van plan is voor 24 oktober uitsluitsel te geven. "Zodra ik iets mee te delen heb, hoort u dat." Hij noemde het wel "hartverwarmend" dat er zo veel belangstelling is voor de toekomst van de PvdA.

Asscher wil het maandag pas zeggen

Samsom heeft steeds gezegd dat hij graag een lijsttrekkersverkiezing wil met verschillende kandidaten. Na vandaag heeft hij twee concurrenten, want ook Kamerlid Jacques Monasch maakte zijn kandidatuur bekend.

Andere gegadigden kunnen zich nog tot 24 oktober melden. Van 24 november tot 8 december kunnen de PvdA-leden dan hun stem uitbrengen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl