Minister Gemkow van Justitie van Saksen, midden met bril, bij de gevangenis in Dresden EPA

De autoriteiten in de Duitse deelstaat Saksen hebben op een persconferentie gezegd dat de zelfmoord van de Syrische verdachte Jaber al-Bakr niet had mogen gebeuren. De man, die verdacht werd van het voorbereiden van een terreuraanslag op het vliegveld van Berlijn, werd maandag in Leipzig opgepakt, na een mislukte poging tot aanhouding zaterdag.

Toen de gevangene werd binnengebracht in de gevangenis, wist de gevangenisdirectie dat het risico bestond dat de gevangene zelfmoord kon plegen. Na een gesprek met de gevangene, waarbij onder anderen een psycholoog aanwezig was, zag men geen acuut gevaar voor zelfmoord. De gevangene maakte een rustige indruk, zei een woordvoerder van justitie. Op een vraag van een journalist of de psycholoog ervaring had met terreurverdachten, was het antwoord nee.

Reanimatie

Besloten werd de gevangene onder te brengen in een gewone cel. Hij kreeg een broek en T-shirt van de gevangenis; zijn eigen kleren moest hij inleveren. Om het kwartier was er toezicht op de gevangene, later werd dat verruimd tot om het half uur. De gevangenisdirectie vond het niet nodig hem in een speciale cel te plaatsen of samen met anderen in een cel onder te brengen.

Om 19.45 werd ontdekt dat de man zichzelf had opgeknoopt aan zijn shirt dat hij aan tralies had vastgemaakt. Reanimatie van een half uur mocht niet meer baten.

In Duitsland heerst verbijstering over het feit dat de verdachte zichzelf van het leven kon beroven in de gevangenis.

STER reclame