SP-leider Roemer kijkt naar Nieuwsuur waar minister Schippers haar plannen toelicht
NOS NieuwsAangepast

Politieke steun maar ook bezwaren 'stervenshulpwet'

In de Tweede Kamer is een meerderheid voor het plan van minister Schippers van Volksgezondheid om te onderzoeken hoe hulp bij zelfdoding kan worden toegestaan bij mensen die vinden dat hun leven is voltooid.

Regeringspartij VVD vindt dat mensen die klaar zijn met leven, ook al zijn zij niet lichamelijk ziek, recht hebben op een waardig levenseinde. "Als je weloverwogen, zonder druk van buiten, tot de conclusie komt dat je leven voltooid is moet die weg open staan", zegt Kamerlid Rutte. Ook de PvdA steunt het idee, omdat er nu niets voor deze mensen is geregeld.

Bezwaren

Twee grote oppositiepartijen, SP en CDA, hebben ieder om hun eigen redenen bezwaren tegen deze vorm van hulp bij de dood.

CDA-leider Buma snapt niet dat de minister het advies van de commissie-Schnabel naast zich neerlegt. "Die heeft dit nu juist heel goed onderzocht en gekeken naar draagvlak in de samenleving. Dat naast je neerleggen is onzorgvuldig."

SP-leider Roemer is bang dat de bezuinigingen op de ouderenzorg ervoor zorgen dat veel mensen aan het eind van hun leven vereenzamen of onvoldoende hulp krijgen, en daarom de zin van het leven niet meer zien. "Een situatie dat mensen niet om hulp of aandacht durven vragen maar wel om de dood, dat moeten we niet hebben".

De ChristenUnie noemt het plan zelfs huiveringwekkend. Partijleider Segers: "In een beschaafde samenleving is het leven heilig en bieden we ouderen, juist ook als het leven zwaar wordt, goede zorg, veiligheid en bescherming. We moeten veel meer doen aan het voorkomen en signaleren van eenzaamheid en een gevoel van overbodigheid."

Moeilijk haalbaar

Los van de steun of bezwaren van de verschillende politieke partijen zal het in de praktijk nog lang duren voor de nieuwe wet er is. Waarschijnlijk duurt het tot na de verkiezingen in maart 2017 voor juridisch is uitgezocht hoe zo'n wet eruit moet zien en wie controleert of de wet wordt nageleefd.

Vervolgens moet de Tweede en daarna de Eerste Kamer met de wet akkoord gaan. In de Eerste Kamer is nu al zo veel weerstand, dat een meerderheid moeilijk haalbaar lijkt. De Eerste Kamer wordt in 2019 opnieuw gekozen, met mogelijk weer andere politieke verhoudingen.

Minister Schippers vindt dat niet erg. "Hier moet uitgebreid met iedereen over gediscussieerd kunnen worden. Het is niet mijn streven om het er met een krappe meerderheid doorheen te jassen."

Roemer (SP) en Buma (CDA): bezwaren tegen stervenshulpw

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl