ANP
NOS NieuwsAangepast

Na 21 jaar komt OM met strafeis in moordzaak Nicole van den Hurk

Het is nog vroeg in de ochtend op 6 oktober in 1995 als de 15-jarige Nicole van den Hurk verdwijnt. Ze komt niet opdagen op de broodafdeling van een supermarkt in Eindhoven waar ze sinds kort een bijbaantje heeft. Nicole is rond 05.00 uur thuis vertrokken, maar op haar werk komt ze nooit aan.

Zes weken later vindt een voorbijganger haar lichaam in de bossen tussen Lierop en Mierlo.

Vandaag, ruim 20 jaar later, komt het Openbaar Ministerie met de strafeis tegen de man die ervan verdacht wordt Nicole te hebben vermoord. Het is de nu 48-jarige Jos de G., die tot nu toe altijd heeft ontkend.

&nbsp
Nicole van den Hurk

De G. is niet de enige die verdachte is geweest in de zaak. In de weken na de verdwijning worden eerst Nicoles stiefvader, de volkszanger Ad van den Hurk, en haar broer verdacht. Maar al snel worden ze weer vrijgelaten.

Jarenlang heeft de politie geen idee wie het meisje om het leven heeft gebracht. Op Nicoles lichaam zijn dna-sporen gevonden, maar de politie slaagt er niet in om er een goed dna-profiel uit te halen. Pas jaren later, in 2011, lukt dat dankzij verbeterde technische mogelijkheden wel.

In 2014 is er een match met een man die vastzit in een tbs-kliniek. Het gaat om de 48-jarige Helmonder De G. die in behandeling is voor de gewelddadige verkrachting van een vrouw in Valkenswaard in 2000. Maar de dna-match levert geen 100 procent bewijs op. Hetzelfde spermaspoor bevat namelijk ook het dna van andere personen.

Hoe de zaak tegen Jos de G. vorig jaar begon

De G. ontkent dat hij Nicole om het leven heeft gebracht, maar geeft wel toe dat hij mogelijk seks met haar heeft gehad. Hij leidde in die tijd een losbandig leven en weet niet meer met wie hij allemaal het bed heeft gedeeld, verklaart hij.

Eigenlijk zou de rechtszaak tegen De G. eind vorig jaar worden afgerond. Maar vlak voor het OM met een strafeis zou komen, meldt zich een nieuwe getuige. Hij zegt dat hij Jos de G. heeft horen zeggen dat hij vroeger een meisje om het leven heeft gebracht. De getuige heeft een ernstig vermoeden dat hij indertijd sprak over Nicole van den Hurk.

In april dit jaar wordt de zaak hervat, en vandaag volgt dus de strafeis tegen De G..

Tijdlijn zaak Nicole van den Hurk

Datum Gebeurtenis
6 oktober 1995 De 15-jarige Nicole van den Hurk komt niet aan bij haar bijbaantje bij een supermarkt.
22 november 1995 Het lichaam van Van den Hurk wordt in de bossen tussen Lierop en Mierlo.
24 november 1995 Justitie meldt dat het meisje door een misdrijf om het leven is gekomen.
22 mei 1996 De broer van Van den Hurk wordt korte tijd aangehouden op verdenking van betrokkenheid.
7 juni 1996 Ad van den Hurk wordt aangehouden op verdenking van de moord op zijn stiefdochter. Drie dagen later wordt hij weer vrijgelaten.
8 maart 2011 De broer van Van den Hurk wordt een maand vastgehouden nadat hij op Facebook heeft gezet dat hij zijn zus heeft vermoord. Aan de politie vertelt hij dat zijn vader de dader is.
9 september 2011 Het lichaam van Van den Hurk wordt opgegraven voor verder onderzoek. De politie vindt dna van de dader op het lichaam.
17 januari 2014 De politie meldt dat de 46-jarige Jos de G. uit Helmond is opgepakt. Zijn dna komt overeen met dna dat op het lichaam is gevonden.
2 november 2015 De rechtszaak tegen Jos de G. gaat van start.
12 november 2015 Een getuige meldt zich bij de politie en zegt dat hij De G. heeft horen vertellen over de moord op een meisje. De zaak wordt aangehouden voor nader onderzoek.
20 april 2016 De zaak wordt hervat.
12 oktober 2016 Het OM komt met de strafeis tegen Jos de G.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl