Nicole van den Hurk werd vermoord in 1995
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS Nieuws

Onderzoekers zaak Nicole van den Hurk twijfelen aan dna-bewijs

Dna-onderzoekers in de zaak van de moord op Nicole van den Hurk, twijfelen aan de schuld van hoofdverdachte Jos de G. Dat blijkt uit een vertrouwelijke brief die Omroep Brabant heeft ingezien.

Onderzoekers die een contra-expertise uitvoerden, plaatsen vraagtekens bij de betrouwbaarheid van het dna-profiel dat gemaakt is op basis van sperma dat gevonden is op Nicole’s lichaam.

Langdurig onderzoek

Het onderzoek naar het aangetroffen dna op het lichaam van Nicole duurt al maanden. Onderzoekers van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) hebben in opdracht van het Openbaar Ministerie onderzoek gedaan naar de sporen op het vermoorde meisje.

De wetenschappers van Independent Forensic Services (IFS) werden gevraagd voor contra-expertise. Dat is een tegenonderzoek op verzoek van een advocaat of verdachte.

In de brief komt IFS met opmerkelijke conclusies. “Als alle profielen worden ingevoerd, dan lijkt de bewijswaarde tegen de verdachte naar beneden te gaan."

Jos de G.

Begin vorig jaar werd Jos de G. gearresteerd na een dna-match. Advocaat Job Knoester stelde die match meteen al ter discussie.

Er zou geen honderd procent overeenkomst zijn en bovendien kon er volgens de raadsman geen volledig dna-profiel worden opgesteld.

Onwaarschijnlijk

Uit de bevindingen van de contra-expertise blijkt dat het zeer onwaarschijnlijk is dat sperma van De G. op het lichaam van Nicole is aangetroffen. Het onderzoek naar het dna-profiel gaat de komende weken nog verder.

Nieuwe verklaring

Deze week meldde zich iemand op het politiebureau die zei dat hij Jos de G. heeft horen zeggen dat hij vroeger een meisje om het leven had gebracht. Die getuige heeft een ernstig vermoeden dat hij indertijd sprak over Nicole van den Hurk.

Om die reden heeft de rechtbank de zaak tegen De G. twee weken uitgesteld om nader onderzoek te doen naar die verklaring.

Advertentie via Ster.nl