De Amerikaanse Marsrover Curiosity
NOS NieuwsAangepast

Amerikanen willen in 2030 naar Mars met commerciële partijen

Amerika wil weer naar Mars, maar gaat dat doen samen met commerciële partijen. Dat schrijft president Obama in een opiniestuk bij CNN.

De Verenigde Staten zijn al lang van plan om weer mensen naar de ruimte te sturen. Sinds het programma met de Space Shuttle is gestopt, werken de Amerikanen aan nieuwe voertuigen om mensen de ruimte in te sturen. Het gaat om een raket, het Space Launch System, en de Orion, een capsule om mensen te vervoeren. Europa werkt daaraan mee. De capsule is al eens gelanceerd, maar nog zonder mensen.

Eén dag op Mars

Obama noemt samenwerken met bedrijfsleven "nodig". "We zijn daar al druk mee bezig", zegt hij. "Binnen twee jaar gaan bedrijven astronauten lanceren naar het internationale ruimtestation ISS." De eerste mensen moeten volgens Obama "in de jaren dertig van deze eeuw" naar de rode planeet worden gestuurd. "Met de ambitie om daar één dag te blijven."

Het plan om naar Mars en verder te gaan werd in 2004 al gelanceerd door de toenmalige president Bush. Dat idee belandde door de crisis in de ijskast, president Obama schrapte het uiteindelijk.

Wereldwijde interesse

De interesse voor bemande ruimtevaart is de laatste jaren fors toegenomen. Niet alleen de Amerikanen willen weer naar de maan en naar Mars, ook China heeft interesse in een bemande missie naar zowel de Maan als de rode planeet. Elon Musk, eigenaar van het commerciële SpaceX, kondigde vorige maand aan in 2024 naar Mars te willen. Per keer wil Musk met zijn bedrijf honderd mensen naar Mars sturen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl