NOS Nieuws

NASA-capsule Orion gelanceerd

  • AFP
    De capsule moet na twee omwentelingen om de aarde landen in de Stille Oceaan
  • AFP
    NASA wil met de vlucht vitale onderdelen van de capsule testen, zoals het hitteschild
  • NASA
    Eenmaal in de ruimte werden de panelen afgeworpen die Orion tijdens de lancering beschermden
  • NASA
    Orion maakt foto's van de aarde tijdens zijn eerste vlucht
  • @astroterry
    De lancering van de Orion werd ook gevolgd vanuit het International Space Station

De NASA-capsule Orion heeft tijdens zijn eerste testvlucht het verste punt vanaf de aarde bereikt, zo'n 5800 kilometer boven het aardoppervlak. Hij is nu bezig aan de terugreis. De NASA twitterde omstreeks 15.45 uur Nederlandse tijd een foto van de aarde die was genomen vanuit Orion. Omstreeks 17.15 uur Nederlandse tijd landt de Orion in de Pacific aan een parachute die een zachte landing moet opleveren van zo'n 30 kilometer per uur.

Vanmiddag werd de Orion vanaf Cape Canaveral in Florida gelanceerd. NASA's nieuwe ruimtecapsule Orion werd om 13.05 uur de lucht ingeschoten met een Delta IV-raket.

Onderweg naar de ruimte wierp Orion zijn beschermende panelen af, evenals het ontsnappingssysteem waarmee astronauten in de toekomst snel gered kunnen worden als er iets misgaat met de raket. Orion stuurde kort na de lancering de eerste beelden van de aarde door.

Mechanisch probleem

Gistermiddag lukte het urenlang niet om de onbemande capsule, de opvolger van de spaceshuttle, de ruimte in te schieten. NASA moest de eerste poging afblazen toen een boot te dicht bij het lanceercomplex in Florida kwam. Daarna stond er lange tijd te veel wind. Toen die ging liggen werd het aftellen opnieuw gestopt, ditmaal vanwege een mechanisch probleem.

Enkele kleppen sloten niet goed na het vullen van een van de tanks. Vandaag zijn die kleppen voortdurend gecheckt om te voorkomen dat hetzelfde euvel de eerste ruimtevlucht van Orion in de weg zou zitten.

Hitteschild

De capsule moet tijdens de testvlucht twee keer om de aarde cirkelen. Tijdens de tweede omwenteling reikt Orion dus zo'n 5800 kilometer van het aardoppervlak, verder dan enig ander ruimtevaartuig dat voor mensen is ontworpen de afgelopen veertig jaar is geweest.

Na de terugkeer in de dampkring, waarbij het hitteschild enorm hoge temperaturen krijgt te verduren, moet Orion aan parachutes neerkomen in de Stille Oceaan. De Amerikaanse marine zal de capsule daar oppikken voor onderzoek.

Met het Orion-project wil NASA de komende jaren astronauten terug naar de maan, een asteroïde en na 2030 misschien naar Mars sturen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl