Laatste spaceshuttle gelanceerd
Vanaf het Kennedy Space Center op Cape Canaveral in Florida is de laatste spaceshuttle gelanceerd. De Atlantis verliet om 17.29 uur het lanceerplatform.
"De spaceshuttle strekt nog een keer haar vleugels voor een vlucht de geschiedenis in", luidde het commentaar van een NASA-medewerker bij lift-off. "Twee miljoen kilo aan materiaal en mens op weg naar het ISS."
Vanwege het weer was het lange tijd niet zeker of het ruimteveer vandaag gelanceerd zou worden, maar toen de zon doorbrak zag NASA geen reden de lancering uit te stellen. De vier bemanningsleden waren eerder al aan boord gegaan.
Kort voor de lancering was er nog een klein technisch probleem waarvoor de countdown werd stilgezet, maar omdat het mankement snel opgelost kon worden, liep de shuttle slechts drie minuten vertraging op.
Bliksem
Rond Cape Canaveral hebben zich zo'n 750.000 mensen verzameld die de laatste lancering van een spaceshuttle willen zien. Ook zijn er ruim 2000 journalisten van over de hele wereld en had NASA 45.000 gasten uitgenodigd.
De wegen rond het Space Center waren vanmorgen overvol met belangstellenden. Velen hadden tentjes opgeslagen of campers geparkeerd om zeker te zijn van het beste uitzicht op de lancering. Lang kon men daar niet van genieten: binnen een paar seconden was de shuttle al verdwenen achter het wolkendek.
Vannacht sloeg de bliksem in nabij het lanceerplatform van de spaceshuttle, maar dat heeft volgens NASA geen schade veroorzaakt. Er werd een watertoren geraakt, maar de bliksem miste de shuttle zelf.
Jaarvoorraad
Op zijn laatste reis zal Atlantis het internationale ruimtestation ISS onder meer voorzien van een jaarvoorraad voedsel. Het is de bedoeling dat commerciële robotvluchten het ISS voortaan gaan bevoorraden, maar mocht dat niet goed gaan, dan is er in ieder geval voorlopig nog voldoende te eten voor de bemanning.
De bemanning van Atlantis is dit keer beperkt tot vier, het kleinste aantal sinds de eerste vluchten uit de jaren tachtig. Daar is voor gekozen omdat als er iets misgaat, er geen reserve-spaceshuttle meer ingezet kan worden. Een evacuatie zal dan met de kleinere Sojoez-capsule gebeuren.
Asteroïdes en Mars
In 30 jaar vlogen de vijf spaceshuttles in totaal 135 missies. NASA stopt om zich te richten op andere projecten. Zo wordt er gekeken naar reizen naar asteroïdes en Mars.
"De reden viel weg", zegt Wubbo Ockels, de enige Nederlander die ooit in de shuttle vloog. "De gedachte was dat we in de ruimte allerlei dingen zouden maken, een fabriek in de ruimte. Dan had je de shuttle nodig om alles naar beneden te brengen."
Omdat die ambities nooit werden gehaald en het shuttleprogramma volgens NASA te duur en gevaarlijk was, werd het programma afgebouwd.
Zondag zal de shuttle aankomen bij het ISS. Over twaalf dagen wordt Atlantis weer terugverwacht op aarde. De spaceshuttle zal later tentoonsteld worden op het Kennedy Space Center.