EPA
NOS NieuwsAangepast

Turkije en Rusland tekenen akkoord over gasleiding

Turkije en Rusland hebben een overeenkomst getekend over een gasleiding tussen de beide landen. Met de handtekening van de energieministers op het Wereld Energie Congres in Istanbul is de weg vrij voor een leiding van Rusland naar Turkije. Van daaruit wordt het gas getransporteerd naar landen van de Europese Unie.

Al sinds 2014 waren er plannen voor de aanleg van de gasleiding, maar door verstoorde verhoudingen tussen Rusland en Turkije kwam het nooit tot een overeenkomst. Eind vorig jaar kregen de landen ruzie over de burgeroorlog in Syrië. Die begon toen Turkse F-16's een Russisch gevechtsvliegtuig neerhaalden bij de Syrische grens.

Daarop legde Rusland economische sancties op aan Turkije. Zo werden Russische vakantiecharters naar Turkije verboden, waardoor het toerisme in Turkije miljoenen misliep.

Excuses en toenadering

In juni bood Erdogan zijn excuses aan voor het neerschieten van het vliegtuig, waarna de landen toenadering zochten. De Turkse president Erdogan reisde in augustus naar Sint-Petersburg voor een ontmoeting met Poetin. Erdogan sprak van "een nieuw begin".

De landen sloten vandaag niet alleen een akkoord over de gasleiding; ze spraken ook af dat Rusland weer groenten en fruit gaat importeren uit Turkije. Ook breiden ze de samenwerking op het gebied van defensie en ruimtevaarttechnologie uit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl