Turkije en Rusland zoeken weer toenadering

Terwijl de relatie met de EU steeds verder verslechtert, haalt de Turkse president Recep Tayyip Erdogan deze week de banden met president Vladimir Poetin aan. Hij reist morgen af naar Sint-Petersburg voor een bezoek aan zijn Russische collega. "Een nieuw begin", aldus Erdogan.

"In het gesprek met mijn vriend Poetin zal er een nieuwe pagina worden opengeslagen. Onze landen hebben samen veel te doen", zei de Turkse president gisteren over zijn aanstaande bezoek aan Rusland. De Turkse bevolking lijkt hem daarin te steunen.

"Ik heb deze week al heel wat Turken gehoord die zeggen: nou ja, die Russen zijn misschien wel veel betere bondgenoten dan de mensen uit Europa. Misschien moeten we daar maar eens mee in zee gaan", zegt verslaggever Jan Eikelboom vanuit Istanbul.

Maandenlange boycot

De verhouding tussen Turkije en Rusland was lange tijd ernstig verstoord. De twee landen kregen het eind vorig jaar aan de stok over de burgeroorlog in Syrië, met name doordat Turkse F-16's een Russisch gevechtsvliegtuig hadden neergeschoten bij de Syrische grens.

Poetin legde vervolgens economische sancties op aan Turkije. Zo werden de Russische vakantiecharters naar Turkije verboden. Dat was een ramp voor de Turkse toeristenindustrie, het land liep miljoenen Russische toeristen mis.

'Wegblijven Russische toeristen is een groot gemis'

De boycot duurde ruim acht maanden. De ruzie werd eind juni bijgelegd, nadat Erdogan zijn excuses had aangeboden voor het neerhalen van het toestel. De twee presidenten belden met elkaar en besloten toen om elkaar op korte termijn te ontmoeten.

Begin juli landde weer het eerste vliegtuig met Russische toeristen, maar het aantal toeristen is nog niet op het oude niveau. Ook daarom is het voor Turkije belangrijk dat de banden met Rusland weer worden aangehaald.

De ontmoeting tussen Poetin en Erdogan zal laten zien hoe ver ze allebei willen gaan voor een compromis

Andrey Kortunov

"Rusland en Turkije zijn allebei paria's wat het Westen betreft", zegt Andrey Kortunov in Moskou. Hij is de directeur van een denktank met nauwe banden met het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. Volgens hem zijn Rusland en Turkije door de mislukte coup dichter bij elkaar gekomen.

"Maar er zijn nog steeds grote verschillen tussen de twee landen", benadrukt Kortunov. Zo zijn ze het niet eens over Syrië. Rusland steunt president Bashar al-Assad, terwijl Turkije hem juist weg wil hebben. "De ontmoeting tussen Poetin en Erdogan zal laten zien hoe ver ze allebei willen gaan voor een compromis."

Ondertussen lijkt de relatie tussen Turkije en het Westen op een dieptepunt af te koersen. Betogers in Istanbul maakten gisteren hun teleurstelling en frustratie kenbaar over de lauwe reacties van het Westen op de mislukte coup. "Ook de kritiek na afloop van de coup wordt hier volstrekt niet gewaardeerd", aldus verslaggever Jan Eikelboom.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl