EPA
NOS Nieuws

Erdogan zegt sorry voor neerhalen Russisch toestel

De Turkse president Erdogan heeft excuses aangeboden voor het neerhalen van een Russisch gevechtsvliegtuig. Dat biedt beide landen een opening om de betrekkingen aan te halen. Die waren bekoeld sinds het incident in november.

Volgens het Kremlin schrijft Erdogan in een brief aan president Poetin dat hij vanuit het diepst van zijn hart meeleeft met de nabestaanden van een omgekomen piloot. De brief is niet openbaar gemaakt.

Een woordvoerder van Erdogan heeft het niet over expliciete excuses aan Rusland, maar zegt dat de president spijt betuigt aan de nabestaanden van de omgekomen piloot.

Parachutes

Op 24 november schoot een Turkse F-16 de Russische SU-24 neer, omdat het toestel het Turkse luchtruim zou hebben geschonden. Moskou ontkende dat het vliegtuig boven Turkije vloog.

De twee piloten kwamen met parachutes naar beneden. Een van hen kwam in handen van opstandelingen en werd gedood. De andere piloot is inmiddels weer in Rusland.

Rusland kwam na het incident met handelsmaatregelen, die volgens president Poetin pas worden opgeheven bij excuses van Erdogan.

Ik wil mijn condoleances overbrengen aan de familie van de Russische piloot die is omgekomen. Het spijt me.

Erdogan volgens het Kremlin in een brief aan Rusland

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl