Het Russische gevechtstoestel stortte neer in Syrië
NOS NieuwsAangepast

Turkije haalt Russisch gevechtstoestel neer

Het Turkse leger heeft een Russisch gevechtsvliegtuig neergehaald bij de Syrische grens. Het vliegtuig zou het Turkse luchtruim hebben geschonden, maar Moskou ontkent dit. Het toestel zou uitsluitend boven Syrië hebben gevlogen.

Een woordvoerder van het Turkse leger heeft gezegd dat twee gevechtsvliegtuigen de grens met Turkije naderden. Vervolgens zouden ze het Turkse luchtruim zijn binnengekomen. Er zijn volgens hem diverse waarschuwingen gestuurd, waar niet op werd gereageerd. Vervolgens hebben Turkse F-16's een van de toestellen, een SU-24, neergehaald.

Een aantal Turkse media heeft beelden laten zien van het neerstortende, brandende toestel. Het kwam neer bij het Syrische grensdorp Yamadi, zo'n 40 kilometer van de Syrische havenstad Latakia. De twee piloten hebben het toestel op tijd kunnen verlaten en kwamen met parachutes naar beneden. Er zijn berichten dat een van de twee piloten om het leven is gekomen. De ander zou in handen zijn van opstandelingen.

De stad Latakia is de uitvalsbasis voor Russische gevechtsvliegtuigen die bombardementen uitvoeren op de opstandelingen in Syrië. Boven het noorden van Syrië vliegen daarnaast toestellen van de internationale coalitie tegen Islamitische Staat onder leiding van de VS.

Turkmenen

Volgens correspondent Lucas Waagmeester hebben de Turken zich al vaker beklaagd over de Russische bombardementen in het uiterste noorden van Syrië, aan de Turkse grens. Daar wonen Turkmenen, Syriërs met Turkse wortels. Ankara zegt dat in het gebied helemaal geen opstandelingen actief zijn en dat de beschietingen gericht zijn tegen de Turkmenen.

Waagmeester verwacht niet dat dit incident het begin zal zijn van een grotere militaire confrontatie tussen Rusland en NAVO-lid Turkije. Geen van de landen zou hier belang bij hebben.

Drone

Vorige maand haalde de Turkse luchtmacht een drone neer die ook in het Turkse luchtruim terecht was gekomen. Het is tot nu toe onduidelijk van welk land dat onbemande toestel was. Volgens de Turken was het in elk geval van Russische makelij.

Een Russische Soechoj stijgt op vanaf een Syrische luchtmachtbasis bij Latakia

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl