AFP
NOS NieuwsAangepast

Moet Trump opgeven? No way, en zijn trouwe aanhang vindt dat ook

Alle seksistische uitspraken ten spijt, een deel van de Republikeinse aanhang blijft hem onverminderd steunen. De presidentskandidaat zag dit weekend dat veel partijgenoten zich tegen hem keerden. Maar bij zijn Trump Tower in New York City werd Trump gisteren toegejuicht door fanatieke supporters.

"Honderd procent zeker, ik ga door", sprak Trump. Er zijn volgens hem genoeg Republikeinse politici en kiezers die nog steeds vertrouwen hebben in de presidentskandidaat.

Trump: Ik ga er 100 procent voor

Dat er ongebreidelde steun blijft, maakten inwoners van de staat Wisconsin duidelijk op een verkiezingsbijeenkomst van de Republikeinen. Voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Paul Ryan had de uitnodiging voor Trump ingetrokken, nadat vrijdag het filmpje was opgedoken waarin de presidentskandidaat zich denigrerend uitlaat over vrouwen.

Maar het publiek vond dat hun kandidaat voor het Witte Huis er gewoon bij had moeten zijn. "Wij willen Trump!", riepen de aanwezigen in de plaats Elkhorn. Toen Ryan, die zelf uit Wisconsin komt, op het podium verscheen, werd hij uitgejouwd.

Tot tevredenheid van Trump. Die bedankte zijn supporters via Twitter. "Ik hoorde dat het enthousiasme van het publiek ongeëvenaard was!", schreef hij.

Het was al met al een van de weinige lichtpuntjes voor Trump, die dit weekend veel steun zag wegvallen. Zo spraken Republikeinse prominenten als John McCain (voormalig presidentskandidaat) en Condoleezza Rice (oud-minister van Buitenlandse Zaken) zich uit tegen de miljardair.

Zelfs Trumps running mate Mike Pence veroordeelde hem. De zwaar religieuze Pence, die zijn campagne-activiteiten dit weekend heeft opgeschort, zei beledigd te zijn door de uitspraken in de video uit 2005. Toch bleef de vice-presidentskandidaat achter zijn baas staan. Pence voegde er meteen aan toe dat hij "dankbaar was dat Trump spijt had betuigd".

Andere partijgenoten lieten zich in soortgelijke bewoordingen uit. Oud-presidentskandidaat Ben Carson en Rand Paul, senator voor de staat Kentucky, zeiden dat de woorden van Trump onacceptabel waren, maar trokken hun steun niet in.

Woorden van een onbehouwen man die recht uit zijn hart kwamen.

Conservatieve commentatoren

Niet onvergeeflijk

Ook in de media verdedigden bekende Amerikanen 'The Donald'. Politiek commentator Corey Lewandowski vond dat de uitspraken van Trump "recht uit zijn hart kwamen" en zei dat mannen onderling vaker zo over vrouwen praten. Fox News-presentator Bill O'Reilly zei vergoelijkend dat de woorden horen bij een "onbehouwen man".

Op CNN, dat door Trump is omgedoopt tot het Clinton News Network, sprongen twee vrouwen in de bres voor de Republikein. Presentatrice Kayleigh McEnany en journaliste Scottie Nell noemden zijn uitspraken ontoelaatbaar, maar niet onvergeeflijk.

Op zijn gezicht slaan

Acteur Robert De Niro had een heel andere boodschap voor Trump. In een filmpje op YouTube richtte hij het woord tot de presidentskandidaat. Toen werd duidelijk dat De Niro weinig sympathie heeft voor de zakenman. "Hij heeft het er toch altijd over dat hij mensen in het gezicht wil slaan? Nou dat zou ik weleens bij hem willen doen", zei de acteur.

De Niro: Trump is een hond, een zwijn en een oplichter

Strijdvaardig

Omdat meer bekende landgenoten zich op deze manier over Trump hebben uitgelaten, is de publieke opinie in de Verenigde Staten sterk verdeeld. Om te voorkomen dat meer Amerikanen zich tegen hem keren, zal de Republikein zich in het tweede verkiezingsdebat van zijn beste kant moeten laten zien.

De afgelopen dagen toonde Trump zich strijdvaardig. "Ik stap onder geen beding uit de race", liet hij meerdere keren weten. En met zijn aanhangers en een deel van de Republikeinse partij achter zich zal de omstreden presidentskandidaat zich de komende tijd opnieuw proberen op te richten.

Meer video's over de Amerikaanse verkiezingen vind je op onze speciale site NOS The Series:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl