Kapotgeschoten gebouwen in Aleppo
NOS Nieuws

Rusland voor vertrek extremisten uit Aleppo

Rusland is bereid om de Syrische regering te vragen om de circa 900 rebellen van Fatah al-Sham, het voormalige al-Nusra, te laten vertrekken uit Oost-Aleppo. Dat voorstel deed VN-gezant Staffan de Mistura gisteren.

De Mistura waarschuwde dat als de aan al-Qaida gelinkte strijders niet uit Oost-Aleppo vertrekken, de stad voor Kerst volledig verwoest zal zijn.

Oost-Aleppo wordt belegerd door het Syrische regeringsleger dat vanuit de lucht gesteund wordt door de Russen. Door een hernieuwd offensief zijn al honderden mensen om het leven gekomen. In het stadsdeel wonen nog zo'n 250.000 mensen.

Oorlogsmisdaden

Ook Frankrijk is bezig met een VN-resolutie over Syrië, maar daarmee gaat Rusland niet akkoord. De Franse resolutie roept zowel de VS als Rusland op om de onmiddellijke stopzetting van alle vijandelijkheden te garanderen, te beginnen met Aleppo. De VN zou toezicht moeten krijgen over een bestand en zou maatregelen mogen treffen als het niet wordt nageleefd.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry wil dat er een onderzoek komt naar oorlogsmisdaden van Syrië en Rusland in Syrië.

"Gisteren werd er door het Syrische regime opnieuw een ziekenhuis aangevallen, waarbij twintig mensen om het leven kwamen en honderd mensen gewond raakten. Rusland en het Syrische regime moeten maar eens uitleggen aan de wereld waarom ze steeds opnieuw ziekenhuizen en andere medische instellingen bombarderen", zei Kerry.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl