Dodental in Haïti door orkaan Matthew over de 100

Aangepast
Mensen verzamelen zich bij een rivier om over te steken in Haïti. De brug is door Matthew verwoest AFP

Het dodental van orkaan Matthew is opgelopen tot 112. In Haïti kwamen 108 mensen om, in het buurland de Dominicaanse Republiek kostte de orkaan aan vier mensen het leven.

De meeste mensen in Haïti werden gedood door omvallende bomen, rondvliegend puin en rivieren die overstroomden. In de Haïtiaanse kustplaats Roche-à-Bateau kwamen 24 mensen om. De ravage op het eiland Hispaniola is groot. Tijdens de orkaan werden windsnelheden gemeten van 230 kilometer per uur.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Haïtianen na orkaan Matthew: alles is weg

Matthew is de krachtigste orkaan in het Caraïbisch gebied in bijna tien jaar tijd. De orkaan trekt nu naar de Amerikaanse staat Florida en wordt daar vannacht verwacht. De gouverneur heeft mensen opgeroepen te vluchten. Zo'n 1,5 miljoen mensen in Florida worden geëvacueerd. 

Niet alleen in Florida is een evacuatie gaande: ruim 500.000 inwoners van de kust van Georgia zijn door de gouverneur verplicht naar andere plekken te gaan. Gisteren werd nog opgeroepen tot vrijwillige evacuatie. De orkaan wordt daar zaterdag verwacht. 

Rode Kruis

Het Nederlandse Rode Kruis heeft giro 5125 geopend voor de slachtoffers van de orkaan. Er is vooral behoefte aan water en voedsel, medische hulp en toiletartikelen als tandpasta en zeep.

1/6De inwoners moesten een voor een de rivier worden overgedragen AFP
2/6De kleine Goave-rivier ligt ten zuidwesten van de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince AFP
3/6Door orkaan Matthew werd een onschuldige rivier een kolkende watermassa waardoor een brug het begaf AFP
4/6Veel Haïtianen kwamen vast te zitten doordat een brug het begaf AFP
5/6Voorzichtig in groepjes staken de Haïtianen de kolkende rivier over AFP
6/6De Haïtiaanse presidentskandidaat Jude Celestine (r) bezocht de rivier, de verkiezingen werden uitgesteld AFP

STER Reclame