Gouverneur maant Amerikanen: vlucht voor orkaan Matthew
Inwoners van de staten aan de Amerikaanse zuidoostkust maken zich op voor de orkaan Matthew. Van Florida tot South Carolina wordt ongeveer 2 miljoen mensen aangeraden een veilig heenkomen te zoeken.
"Dit is een gevaarlijke storm. Vertrek nu, want het gaat drukker worden naar mate meer mensen de ernst ervan inzien", waarschuwde gouverneur Scott van Florida. "Vertrek nu, want het kan het verschil betekenen tussen leven en dood."
Ter voorbereiding is de noodtoestand afgekondigd in het gebied. Honderden leden van de Nationale Garde staan klaar om hulp te bieden.
Matthew, momenteel in de buurt van de Bahama's, is een orkaan van de derde categorie op een schaal van vijf. Als in de loop van de komende nacht Florida wordt bereikt, kan hij zijn aangesterkt tot categorie 4.
Daarmee zou het de zwaarste orkaan zijn die de staat treft sinds Wilma in 2005. Daarbij kwamen vijf mensen om het leven en werd voor 21 miljard dollar schade aangericht.
Maar het kan hier een categorie 2 of 3 zijn en dan wil ik niet in de buurt zijn.
Het is overigens nog mogelijk dat Matthew van het verwachte pad afwijkt en de Atlantische Oceaan op trekt. De kans op problemen is dan veel kleiner. "Ik verwacht niet veel schade", zegt een inwoner van Cape Canaveral die van plan is te blijven. "Het wordt altijd enorm groot gemaakt en dan blijkt het niet meer dan een onweersbui."
Een buurman vertrekt wel. "We zijn misschien iets te voorzichtig, iets te veilig", zegt hij tijdens het inpakken. "Maar het kan hier een categorie 2 of 3 worden en dan wil ik niet in de buurt zijn."
In de staat South Carolina is de belangrijkste snelweg van de kust tijdelijk eenrichtingverkeer zodat inwoners van Charleston kunnen wegkomen. Evacués worden in schoolbussen met politie-escorte naar opvanglocaties gebracht. In de stad werden zandzakken uitgedeeld.
Matthew heeft in het Caraïbisch gebied aan ruim twintig mensen het leven gekost. Vooral Haïti werd zwaar getroffen. Doordat wegen en bruggen zijn weggespoeld en communicatie moeilijk verloopt is de totale omvang van de schade nog niet bekend.
"De eerste cijfers die we doorkrijgen zijn echt alarmerend", zegt Belinda van der Gaag van het Rode Kruis. "Honderdduizenden hebben direct hulp nodig. Dat is een enorme uitdaging, want de infrastructuur was er al slecht aan toe en nu is het nog lastiger. Bovendien is men bang voor cholera, want de riolering is beschadigd geraakt."
Vanwege de verwoesting zijn de verkiezingen op het eiland, die voor aanstaande zondag gepland stonden, uitgesteld. De presidentsverkiezingen moesten worden overgedaan omdat er vorig jaar fraude was vastgesteld. Een nieuwe datum is nog niet bekend.