De voortekenen van Matthew in Les Cayes, Haiti
NOS NieuwsAangepast

Orkaan Matthew bereikt Haïti

Orkaan Matthew heeft de kust van Haïti bereikt. De orkaan gaat gepaard met veel regen en windsnelheden van 220 kilometer per uur. Het hart van de orkaan ligt nog uit de kust.

Op het eiland hebben zo'n 1200 mensen schuilplaatsen opgezocht. Autoriteiten gingen in de kustplaatsen Les Cayes en Jeremie van deur tot deur om mensen te waarschuwen. In de hoofdstad Port-au-Prince stonden mensen in de rij om levensmiddelen en brandstof in te slaan. Scholen zijn er gesloten.

Door Matthew zijn al zeker drie mensen om het leven gekomen in het Caribisch gebied. Op Haïti wordt gevreesd dat in bergachtige en sterk ontboste gebieden modderstromen ontstaan.

Evacuaties op Cuba

De orkaan trekt na Haïti naar verwachting verder naar Jamaica, Cuba en de Bahama's. Op Cuba is in zestien oostelijke provincies een orkaanwaarschuwing uitgegaan; een miljoen mensen zijn in veiligheid gebracht. In Santiago zijn verkeerslichten weggehaald om te voorkomen dat ze losraken en op straat vallen.

Orkaan Matthew roert zich in Caribisch gebied

De Verenigde Staten hebben een deel van hun personeel weggehaald van Guantánamo Bay.

Jamaica

Op Jamaica heeft niet iedereen het advies van de autoriteiten om te vertrekken opgevolgd. Op eilandjes ten zuidwesten van Jamaica wonen zo'n dertig mensen. Ze weigerden te vertrekken. "We kunnen er pas weer naartoe als de orkaan voorbijgetrokken is", zei een majoor van het Jamaicaanse leger.

"Dit is een gevaarlijke orkaan", waarschuwde een woordvoerder van het Amerikaanse National Hurricane Center in Miami. "We hopen dat mensen op plaatsen waar makkelijk modderstromen en overstromingen ontstaan op tijd weg komen, want dat zijn de plaatsen waar in het verleden doden zijn gevallen."

Ruimtestation ISS registreert orkaan Matthew

Na de Bahama's trekt Matthew mogelijk door naar de Amerikaanse staat North Carolina. De gouverneur heeft de noodtoestand afgekondigd. Dat maakt het voor boeren mogelijk om meer uren te maken en vrachtwagens zwaarder te beladen, zodat de oogst nog op tijd kan worden binnengehaald. Als Matthew North Carolina aandoet, is dat op zijn vroegst donderdag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl