NOS NieuwsAangepast

Italië pikt in twee dagen 10.000 migranten op uit zee

Voor de Libische kust zijn in twee dagen ruim 10.000 vluchtelingen opgepikt uit zee. Het is rustig weer en daar profiteren de mensensmokkelaars van. Ze sturen massaal boten vanuit Libië richting Italië. Zeker vijftig vluchtelingen hebben de overtocht niet overleefd.

De Italiaanse kustwacht maakte vanochtend de cijfers over gisteren bekend. Er waren in één dag 33 reddingsoperaties voor de Libische kust, waarbij 4655 migranten van overvolle boten of uit het water werden gehaald.

Ze zaten vooral in kleine (rubber)bootjes, maar er was ook een groter schip bij. Er werden 28 lichamen geborgen. Hun nationaliteit is niet bekend.

Aan de operaties deden niet alleen de Italiaanse kustwacht en marine mee, maar ook de Ierse marine, het EU-grensagentschap Frontex en diverse hulporganisaties.

In juni zei een Frontex-bestuurder dat het oppikken van vluchtelingen uit zee een aanzuigende werking heeft. Mensensmokkelaars kunnen vluchtelingen gerust in oude boten de zee op sturen, omdat de meesten van hen toch wel worden gered.

  • AFP
  • AFP
  • AFP
  • AFP
  • AFP
  • AFP

De overtocht van Libië naar Italië wordt de centraal-Mediterrane vluchtelingenroute genoemd. Dit jaar hebben tot nu toe zeker 142.000 vluchtelingen met succes die route genomen om Europa te bereiken. Ongeveer 3100 anderen overleefden de overtocht niet.

Het lijkt erop dat de centraal-Mediterrane route dit jaar drukker is dan vorig jaar. In heel 2015 kwamen 154.000 vluchtelingen van Libië naar Italië, in 2014 ging het om een recordaantal van 170.000. In de jaren daarvoor waren het er steeds enkele duizenden tot enkele tienduizenden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl