NOS Nieuws

Frontex verwacht 300.000 vluchtelingen uit Libië

Het Europese grensagentschap Frontex denkt dat dit jaar 300.000 vluchtelingen vanuit Libië proberen de Middellandse Zee over te steken. Frontex-bestuurder Rösler spreekt die verwachting uit in een interview met de Duitse krant Bild.

Het cijfer zou een verdubbeling betekenen ten opzichte van vorig jaar, toen volgens Frontex 154.000 vluchtelingen de zogenoemde Centrale Middellandse Zee-route namen. Rösler gaat ervan uit dat op dit moment tienduizend mensen per week vanuit Libië de oversteek wagen.

Als mogelijke oorzaak voor de hoge cijfers noemt Rösler de patrouilles van Europese marineschepen op de Middellandse Zee. Die zouden mensensmokkelaars ertoe verleiden om vluchtelingen in nog grotere aantallen de zee op te sturen, omdat ze daar vaak worden gered. "Dat lokt het uit", zegt Rösler in Bild.

Smokkelbendes profiteren al jaren van de chaos in Libië. Ze zetten vluchtelingen uit landen als Eritrea en Somalië met honderden tegelijk op boten richting Italië. Eind vorige maand kwamen bij de vluchtpogingen nog honderden migranten om het leven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl