Wijkagenten in Hoorn surveilleren
NOS NieuwsAangepast

Van Aartsen en politiebond: groeiend tekort aan wijkagenten

De politie kampt met een groeiend tekort aan wijkagenten. De Telegraaf schrijft dat politievakbond ACP en burgemeester Van Aartsen van Den Haag waarschuwen dat de 221 miljoen euro die het kabinet voor de politie heeft uitgetrokken te weinig is. Over vijf jaar zouden er 3000 minder agenten zijn.

Doordat veel ouderen de politie verlaten en er niet genoeg nieuwe agenten bijkomen om dit op te vangen, daalt het aantal agenten met een afgeronde opleiding. Volgens de krant is er wel een toename in het aantal aspiranten dat wijkagent wil worden, maar dat is niet groot genoeg. Agenten in opleiding zijn vergeleken met opgeleide agenten maar beperkt inzetbaar.

Van Aartsen en de vakbond zijn positief over het extra geld van de regering, maar zeggen dat het bedrag door oude gaten in de begroting en eerdere bezuinigingen niets oplevert. De burgemeester wil dat het kabinet meer geld uittrekt voor de opleiding van agenten.

Schilderswijk

Deze week heeft Van Aartsen Kamerleden rondgeleid door de Haagse Schilderswijk, waar wijkagenten een belangrijke rol hebben bij het bestrijden van jihadisme. Ook hier zijn er tekorten volgens De Telegraaf.

In de Tweede Kamer wordt vandaag gedebatteerd over de Nationale Politie. In maart werd bekend dat de Nationale Politie 250 tot 300 miljoen euro extra nodig had. Van Aartsen riep het kabinet toen naar aanleiding van bezuinigingen ook op meer geld vrij te maken.

Uit een enquête van de ondernemingsraad bleek eerder dat wijkagenten overbelast zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl