Politieagenten in uniform op straat
NOS Nieuws

'Wijkagenten worden overbelast'

Wijkagenten kunnen hun werk niet goed doen. Uit een enquête van de Centrale Ondernemingsraad van de Nationale politie blijkt dat zij te veel worden ingezet op andere diensten, zoals tijdens uitgaansavonden of tijdens het verlenen van noodhulp. Ook nemen administratieve taken veel tijd in beslag.

De ondernemingsraad bevestigt berichten hierover in het AD. Voorzitter Frank Giltay spreekt van een zorgelijke situatie. "Wij hebben afgesproken met de korpschef dat wijkagenten zo'n 80 procent van de tijd in de wijk zijn. Door de extra werkzaamheden en extra druk op de teams gaan we dat nooit halen."

In grote steden zoals Amsterdam en Den Haag komen de wijkagenten meestal wel toe aan hun eigen werk, maar in het oosten en zuiden van het land niet. Volgens Giltay heeft dat te maken met krapte bij de politie. "Politiemensen die noodhulp geven moeten bijvoorbeeld ineens toezicht houden bij vluchtelingen. De 112-diensten moeten toch worden gedraaid, dus dan worden wijkagenten doorgeschoven naar die diensten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl