Regering Colombia praat opnieuw over vrede met FARC en 'nee'-kamp

Aangepast
President Santos (links) en een leider van guerillabeweging FARC na het ondertekenen van het vredesakkoord EPA

De Colombiaanse regering en guerrillabeweging FARC zijn opnieuw rond de tafel gegaan op Cuba. De twee partijen bekijken of ze het vredesakkoord kunnen redden. Het verdrag werd in een referendum afgewezen door een kleine meerderheid van de Colombiaanse bevolking.

Volgens de tegenstanders waren de voorwaarden van het akkoord te gunstig voor FARC-strijders. Dat betekende een fikse tegenslag voor zowel de regering als de FARC, die lang hadden onderhandeld over een verdrag. De partijen lieten na de uitslag van het referendum wel meteen weten dat vrede het doel blijft.

Gisteren spraken onderhandelaars van de regering en de marxistische guerrillabeweging elkaar in de Cubaanse hoofdstad Havana. Zij gaan nu proberen de huidige impasse te doorbreken. 

Felle campagne

Om dat voor elkaar te krijgen, hebben de onderhandelende partijen de hulp nodig van de leider van het 'nee'-kamp, de voormalige president Alvaro Uribe. Hij voerde een felle campagne tegen het verdrag. Uribe is het er niet mee eens dat FARC-strijders juridische immuniteit en een zetel in het congres krijgen.

De Colombiaanse president Santos spreekt vandaag met de leider van het 'nee'-kamp. Dan zal hij Uribe ervan proberen te overtuigen zijn standpunt te matigen. Die heeft al laten weten dat hij op zoek wil gaan naar een gezamenlijke oplossing.

Ondertussen blijft de wapenstilstand met de FARC van kracht. Volgens president Santos is een vredesakkoord nog steeds de beste kans om de strijd, die meer dan 50 jaar heeft geduurd, te beëindigen.

STER Reclame