President Santos tijdens zijn toespraak
NOS NieuwsAangepast

President Colombia: wapenstilstand met FARC blijft van kracht

De wapenstilstand met de FARC blijft van kracht. De Colombiaanse president Santos zei dat in een tv-toespraak nadat een minimale meerderheid van de Colombiaanse stemmers het vredesakkoord met de guerrillabeweging had verworpen.

Santos gaf de onderhandelaars van de regering opdracht om terug te keren naar Cuba om met de FARC te overleggen over de uitslag van de volksraadpleging. De 53-jarige president overlegt later vandaag in Colombia met de vertegenwoordigers van alle politieke partijen om te bespreken hoe het verder moet.

Volgens Santos is het akkoord nog steeds de beste kans om een meer dan 50 jaar durende strijd te beëindigen. "Ik geef niet op. Ik zal tot aan het eind van mijn mandaat blijven streven naar vrede." De 'nee'-stem zal geen gevolgen hebben voor de stabiliteit van Colombia, zei hij.

Reactie FARC

De leider van de guerrillabeweging die bekend staat als Timochenko zei volgens persbureau AP na de uitslag van het referendum dat de FARC bereid is om verder te werken aan vrede. De FARC-leider sprak met journalisten in Havana.

Timochenko zei de destructieve kracht van degenen die met haat en rancune de opinie van de Colombiaanse bevolking hebben beïnvloed te betreuren. "Vrede zal overwinnen", zei hij.

Uribe

Oud-president Uribe van Colombia, die de campagne tegen het vredesakkoord leidde, heeft opgeroepen tot nationale eenheid. Hij wil gerechtigheid voor de slachtoffers van de FARC en daarvoor moet volgens hem het akkoord worden herzien.

Hij liet zich er niet over uit of hij naar de bijeenkomst met president Santos gaat. Die laatste was minister van Defensie onder Uribe toen die president was. De twee hebben elkaar in jaren niet meer gesproken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl