NOS NieuwsAangepast

Liever ik dood dan mijn broertje, twittert Bana (7) uit Aleppo

'Ik haat oorlog'

"Ik wil geen bommen meer horen", zegt de 7-jarige Bana. Het meisje uit Aleppo staat bij het raam en kijkt het donker in met haar vingers in de oren. Ondanks haar smeekbede klinkt even later toch weer het geluid dat haar wakker houdt. Een bom slaat in.

Het is een van de vele filmpjes en posts die Bana op Twitter plaatst, samen met haar moeder Fatemah. Het is hun manier om met de uitzichtloosheid van de oorlog in Syrië om te gaan.

Het gezin van Bana durft al tijden het huis niet meer uit. Hun wijk wordt te vaak doelwit van de bombardementen. Zelfs het huis van de buren is geraakt.

Naar school gaat Bana niet meer. Dat is te gevaarlijk, Ze krijgt thuis les van haar moeder. Maar die maakt zich grote zorgen, omdat haar dochtertje al bijna haar hele leven opgroeit in een burgeroorlog. Fatemah vreest behalve het geweld ook het feit dat de oorlog haar kinderen traumatiseert.

Zo schrijft Bana: "Mijn broertje huilt vanwege de bommen. Ik heb liever dat ik doodga, zodat hij kan leven."

De kinderen hebben niet altijd voldoende te eten. Maar hun slaapgebrek en de doodsangst 's nachts zijn misschien nog wel het ergst.

De kleintjes zijn blij als de zon weer opkomt. Ook al wordt het vast weer een dag vol gevaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl