Een Russische bommenwerper boven Syrië
NOS NieuwsAangepast

Ruzie Rusland en VS over Syrië doet denken aan Koude Oorlog

"Het lijkt wel het begin van een nieuwe Koude Oorlog-sfeer", zegt Moskou-correspondent Geert Groot Koerkamp over de verslechterde relatie tussen Rusland en de Verenigde Staten. "Op alle fronten manoeuvreert Rusland zich in een steeds groter isolement en dat is behoorlijk ernstig."

De twee landen werken nog wel samen in Syrië, maar eigenlijk alleen om elkaar niet te raken tijdens luchtaanvallen. Verder zijn de gesprekken tussen Rusland en de VS over een nieuw staakt-het-vuren stopgezet.

Gisteren maakte het Kremlin bekend dat het stopt met het opruimen van plutonium dat geschikt is voor gebruik in kernwapens. "En dan stond de week ook nog eens in het teken van het MH17-onderzoek", zegt Groot Koerkamp in het NOS Radio 1 Journaal.

Elkaar beschuldigen

De correspondent ziet voorlopig geen lichtpuntje in de belabberde verhoudingen tussen de twee grootmachten. Ze wijzen met de beschuldigende vinger naar elkaar over de opgelaaide gevechten in Syrië.

Een hulpverlener draagt een jongen weg die uit het puin is gehaald na bombardementen

Rusland zegt tegen de Amerikanen: dat komt omdat jullie de rebellen niet onder controle kunnen houden. De VS zegt op zijn beurt: Rusland stopt niet met luchtaanvallen op Aleppo, dus verder praten heeft geen zin meer.

Strijd tegen IS

"Ze zouden samen gaan optrekken tegen terreurorganisatie IS", legt correspondent Arjen van der Horst uit. "Maar die cruciale samenwerking lijkt nu van tafel geveegd."

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry zegt zich machteloos te voelen. Dat werd afgelopen weekend duidelijk uit gelekte gesprekken met Syrische oppositieleden. Hij is gefrustreerd dat zijn land niet met een serieus dreigement komt om een oplossing in het conflict te forceren.

"Kerry wil dat de VS zich actiever mengt in de strijd als drukmiddel tegen de Russen, die nu nog over hem heenlopen", zegt Van der Horst.

De Russen begrijpen heel goed dat Washington deze voorwaarden nooit ofte nimmer zal inwilligen.

Correspondent Groot Koerkamp

Aan de andere kant wil het Kremlin juist dat er een einde komt aan de defensieve druk van de Amerikanen in Oost-Europa. Sinds de annexatie van de Krim heeft de VS daar legereenheden gestationeerd, bovenop een reeks handelssancties tegen Rusland.

Het verbroken verdrag over de opruiming van plutonium kan worden hersteld, zegt Rusland. Maar in ruil daarvoor moet de VS zich terugtrekken uit Oost-Europa en compensatie bieden voor de sancties.

"De Russen begrijpen heel goed dat Washington deze voorwaarden nooit ofte nimmer zal inwilligen", zegt Groot Koerkamp. "Het is een weloverwogen politiek besluit dat de verhoudingen naar een nieuw dieptepunt brengt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl