De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry bij een eerdere bijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad
NOS NieuwsAangepast

Kerry gefrustreerd over situatie Syrië in gelekte opnames

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry vindt het frustrerend dat zijn land niet met een serieus militair dreigement komt om een oplossing van het conflict in Syrië te forceren. Volgens hem kan zo'n dreigement een goed pressiemiddel zijn om een diplomatieke oplossing af te dwingen.

Kerry zei dat tegen een groep Syriërs bij een vergadering bij de Nederlandse delegatie bij de VN. The New York Times publiceerde fragmenten van een gelekte opname van het gesprek. Hieronder twee voorbeelden:

De minister sprak met de Syriërs enkele dagen na de beëindiging van het bestand in Syrië en de bombardementen op Aleppo. Volgens de Amerikaanse krant waren ongeveer twintig vertegenwoordigers van Syrische hulporganisaties en diplomaten uit drie of vier landen bij de vergadering aanwezig. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken wil niet op de opname reageren.

In het gesprek met de Syriërs zegt Kerry dat de VS zonder resolutie van de VN-Veiligheidsraad geen juridische basis heeft om de regering van Assad aan te vallen. Hij beklaagt zich over Rusland dat de Syrische regering steunt. Volgens Kerry trekt Rusland zich niets aan van internationaal recht.

Militair ingrijpen

Kerry zegt dat hij, mede omdat het Amerikaanse Congres militair ingrijpen nooit zal steunen, alleen kan werken aan een diplomatieke oplossing. Hij zegt dat hij de frustratie van de Syriërs hierover deelt.

Enkele Syrische aanwezigen heeft tegen The New York Times gezegd dat ze zich in de steek gelaten voelen door de regering van Obama. Ze noemen het Amerikaanse beleid in Syrië tegenstrijdig.

Assad tijdens een interview vorige maand

Op de vraag om meer te doen, herhaalde Kerry dat hij hoopt op een politieke oplossing. Hij suggereerde de mogelijkheid van nieuwe verkiezingen in Syrië, waarmee Assad volgens hem niet opnieuw verkozen zou worden. De VN en omliggende landen zouden er dan volgens hem op kunnen toezien dat dit eerlijk verloopt. Ook vluchtelingen zouden mee kunnen stemmen.

Assad verwijderen

Volgens de Syrische aanwezigen kan het conflict alleen worden opgelost door Assad te verwijderen. Toen Kerry vroeg wie dat volgens hen zou kunnen doen, antwoordde een van de aanwezigen dat ze dit drie jaar geleden een taak voor Kerry had gevonden, maar dat ze nu geen antwoord meer heeft op die vraag.

Gisteren dreigde Kerry het gesprek over Syrië met Rusland op te schorten. Eerder suggereerden verschillende landen dat Rusland de Syrische regering helpt bij het plegen van oorlogsmisdaden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl