Russische Topol-raketten bij een parade op het Rode Plein in 2014
NOS NieuwsAangepast

Rusland stopt met opruimen plutonium kernwapens

Rusland stopt met het opruimen van plutonium dat geschikt is voor gebruik in kernwapens. Rusland en de VS hebben daar in 2000 en 2010 afspraken over gemaakt, maar volgens het Kremlin komt de VS de afspraken niet na. Ook spelen de spanningen tussen beide landen over de annexatie van de Krim en de conflicten in Oekraïne en Syrië een rol.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov en zijn toenmalige Amerikaanse collega Hillary Clinton kwamen in 2010 overeen dat beide landen elk 34 ton plutonium dat geschikt is voor kernwapens, voor de productie van kernenergie gebruikt zou worden. Met 34 ton van dit plutonium kunnen 17.000 kernwapens worden uitgerust. De overeenkomst symboliseerde de toenadering tussen de aartsvijanden uit de Koude Oorlog, die de verspreiding van kernwapens voortaan samen wilden voorkomen.

"Rusland voert dat akkoord al jaren eenzijdig uit", zei een Kremlin-woordvoerder vandaag. "Nu kunnen we daar, gezien de spanningen die er zijn, onmogelijk mee doorgaan." De bouw in de VS van een fabriek waar het plutonium geschikt kan worden gemaakt voor elektriciteitsproductie ligt al jaren achter op schema, onder meer door geldgebrek. De VS noemt het Russische besluit "teleurstellend".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl